Aquest dimecres, a les 23.15 h, el programa Sense ficció de TV3 emetrà el documental Monarquia o República coincidint amb un moment en què la casa reial espanyola sembla passar un moment si més no delicat, amb l’escàndol de l’Institut Nóos d’Iñaki Urdangarín i les revelacions del diari Der Spiegel sobre la suposada “simpatia” del rei Juan Carlos pels colpistes tel 23F.

El treball, amb direcció de Montse Armengou i realització de Ricard Belis, inicialment s’havia d’emetre al febrer del 2010, però finalment es va suspendre la seva estrena. Nombroses veus van protestar i fins i tot algunes van insinuar pressions de la casa reial, tot i que la directora de TV3, Mònica Terribas, va explicar que l’emissió s’havia aturat perquè el documental requeria “un enfocament diferent” al plantejat i s’havia d’ampliar el seu “rigor”. De fet, fonts consultades per Comunicació 21 que havien vist el documental van ser menys diplomàtiques per descriure la manca de qualitat del treball.

Des d’aleshores, el film ha passat diverses revisions que han anat posposant una possible emissió, al mateix temps que periòdicament s’han escoltat veus tornant a demanar la seva emissió. Fins que en la darrera sessió de control parlamentària de la CCMA, el passat 27 de gener, el diputat del PP Santi Rodríguez va demanar just el contrari: que no es programés, adduint la inoportunitat del moment pel cas Urdangarín.

Massa tard. El president del consell de govern de la Corporació, Enric Marín, va anunciar que el documental ja complia els estàndards de qualitat, diversitat de punts de vista, contrast i veracitat a criteri de la cadena, i que per tant es podia emetre en qualsevol moment. Finalment, serà aquest dimecres.