El programa Sense ficció de TV3 estrena aquest dimarts, a les 21.55 h, 1-O, cas obert, un documental d’investigació dirigit pel periodista Iu Forn i produït per Dlo/Magnolia i El Nacional.

El treball tracta de donar resposta a moltes de les qüestions que es desconeixen sobre el disseny de l’operatiu policial del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i sobre els seus responsables, les pressions que va rebre el Govern espanyol per aturar la repressió contra els votants, i el dispositiu establert pel Govern català per garantir el dret de vot de la ciutadania.

El relat del documental s’estructura a partir del plantejament d’un seguit de preguntes a les quals es busca resposta: qui va dissenyar el dispositiu policial? Què va passar al Palau de la Generalitat? Amb quin criteri es van decidir els col·legis electorals on actuarien la Policia Nacional i la Guàrdia Civil? Van existir diferències de criteri durant la jornada de l’1 d’octubre entre Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal? Qui va ordenar aturar les càrregues policials? Va trucar la cancellera Angela Merkel a Mariano Rajoy?

1-O, cas obert compta amb el testimoni del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; l’exconseller de Salut, Toni Comín; l’exconseller de la Presidència i exportaveu del Govern, Jordi Turull; l’exconseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el president del PP Català, Xavier García Albiol; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el secretari general del PSC, Miquel Iceta; el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu; l’advocada penalista i activista pels drets humans Laia Serra; un testimoni protegit d’un alt funcionari vinculat als serveis de seguretat, i Ramon Cosío, portaveu del Sindicat Unificat de Policia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram