Aquest dilluns, a les 21.55 h, TV3 estrena la sèrie documental La gran il·lusió. Relat intermitent del cinema català, dirigida per Àlex Gorina i Esteve Riambau, amb realització de Mai Balaguer. Es tracta d’una coproducció amb la Filmoteca de Catalunya – ICEC i la col·laboració de Costa Est Audiovisuals i EGEDA.

La gran il·lusió es presenta com un treball divulgatiu de set capítols on per primera vegada es mostra la història del cinema a Catalunya, des dels inicis fins a la dècada dels 50. La docusèrie actualitza la informació coneguda sobre el cinema català, el posa en context, destaca els moments més decisius i prioritza les experiències humanes abans que l’opinió dels experts.

En el primer capítol, La llum es va fer, s’explica com el cinema neix oficialment a París el desembre del 1895 i un any més tard es fa la primera projecció de Catalunya, a la Rambla de Barcelona. Després, s’expandeix a la ciutat amb les sales burgeses, Rambla amunt, i les sales més populars del Paral·lel. Més endavant, gràcies al tren, arriba a comarques i ben aviat apareixen els dos primers grans pioners del país: Fructuós Gelabert i Segundo de Chomón.

La gran il·lusió no compta amb presentador i la conducció la realitza una veu en off (l’actor Francesc Orella), evita les reconstruccions històriques i dona veu als seus testimonis i protagonistes.

“Aquesta sèrie fa referència a una actitud, a una manera de ser, on a pesar dels entrebancs, el cinema català sempre ha seguit endavant gràcies a l’entusiasme i la il·lusió de qui l’ha fet possible”, assenyalen en la sinopsi TV3 i la Filmoteca.