El Bestiari il·lustrat dedicat a l’escriptor i guionista Jair Domínguez, emès al 33 el passat dimarts a la nit, ha estat retirat dels portals de Televisió de Catalunya i ha provocat la dimissió de la directora de l’espai, Mai Balaguer, la qual ha estat acceptada per la direcció.

L’espai, sota el títol de Paraules que maten, des d’un bon principi avisa que intenta acostar-se a la imatgeria de la sèrie B i que al final “la palma fins a l’apuntador”. Durant l’entrevista –tal com es podia esperar políticament incorrecte–, Domínguez simula disparar contra unes caricatures de Salvador Sostres, Fèlix Millet i el Rei Joan Carles (a qui no se’ls veia la cara en el moment del tret, que només s’escoltava).

Imatges que “atempten contra els principis ètics i democràtics”

En un comunicat emès aquest dimecres a la nit, la direcció de TVC lamenta que les imatges i el contingut del programa “hagin estat ofensius i hagin pogut ferir la sensibilitat de les persones i institucions al·ludides”. A més, assenyala que les imatges “atempten contra els principis ètics i democràtics que regeixen els seus programes i canals i rebutja qualsevol al·lusió a la violència”.

Finalment, la direcció de la cadena avisa que, per “evitar situacions no desitjades com aquesta”, a partir d’ara “revisarà” les mesures de control ja existents sobre tots els seus continguts.

Efecte contrari

Si l’emissió del programa no havia causat rebombori, almenys més enllà dels despatxos de Sant Joan Despí, la reacció de TVC i la sortida de Mai Balaguer (realitzadora i directora de programes com Silenci?, Sputnik, Colors en sèrie o Somiers) sí que han generat nombroses protestes a les xarxes socials, amb acusacions de censura cap a la cadena.

A més, la polèmica també ha causat l’efecte contrari, doncs finalment ha provocat que la visualització del programa s’hagi multiplicat gràcies a internet (almenys mentre duri a la xarxa).


Bestiari il·lustrat – Jair Domínguez, Paraules… por joeel41