Després de les protestes des de diferents àmbits pel tancament de les delegacions de TV3 a les Terres de l’Ebre, Pirineus (Andorra, Alt Urgell i Cerdanya), Pallars i Perpinyà, la CCMA ha matisat la proposta inicial plantejada a la direcció d’informatius, tot i que igualment es rescindirà els contractes amb les productores i col·laboradors d’aquestes corresponsalies.

En un principi es preveia cobrir els territoris afectats des de les delegacions de Girona, Lleida i Tarragona, però ara s’ha decidit establir-ne de pròpies a Terres de l’Ebre i Pirineus, per a la qual cosa s’ha obert un procés de selecció de voluntaris per destinar-hi un periodista i un càmera a cadascuna d’elles. Quant al Pallars, es cobrirà des de la Val d’Aran, mentre que la Catalunya Nord es farà des de Girona.

També es manté la voluntat de complementar la cobertura informativa a través de les televisions locals al territori de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), amb la qual TV3 va signar un conveni de col·laboració el passat maig.

Els sindicats titllen la mesura d’improvisada

El nou escenari, però, tampoc convenç els sindicats. El comitè d’empresa considera que les protestes han forçat a “fer veure que recondueixen la decisió”, i mostra la seva desconfiança per una mesura “improvisada”. En aquest sentit, recorda que fa 20 anys que reclama internalitzar les corresponsalies, però que fins ara les diferents direccions s’hi havien negat argumentant que era més econòmic mantenir-les externalitzades.

A més, el comitè denuncia que la direcció planteja la cobertura de les delegacions “aplicant criteris unilaterals i al marge del conveni i sense reconèixer, després de 20 anys, que són llocs de treball estructurals”. Per tot plegat, els representants dels treballadors temen que es pretengui “desmantellar una part de TV3 en benefici de tercers”, cosa que “inevitablement” comportaria acomiadaments a la plantilla de la televisió pública.

A banda, CCOO, el Sindicat de Periodistes i La Candidatura de Treballadors de TVC consideren que l’estalvi econòmic que argumenta la CCMA no justifica la pèrdua de presència de TV3 en els territoris afectats. En aquest sentit, contraposen la mesura amb el projecte de nou plató virtual per als Telenotícies, amb un cost total d’uns 6 milions d’euros, 1,5 dels quals per aquest 2013.

Finalment, el comitè d’empresa ha convocat la plantilla a manifestar-se aquest dimecres, a les 18 h, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en defensa de la televisió pública i dels llocs de treball, i en contra del seu desmantellament, i convida la ciutadania a sumar-s’hi.

El Consell Professional posa en entredit l’estalvi

Per la seva part, el Consell Professional de TVC també posa en dubte l’estalvi econòmic. Com a exemple, cita la subvenció de 124.710 euros feta pública al febrer per a EBE Imatge i Comunicació per “fer un projecte de cooperació entre les televisions locals de l’Ebre per construir una plataforma audiovisual de referència i avançar cap a un projecte mediàtic conjunt”.

A més, remarca que altres ajuts a televisions locals (com ara Pirineus TV i Lleida TV, amb 21.150 i 35.000 euros, respectivament) són per canviar el pas de càmeres en format 4:3 a 16:9, i recorda que una de les “pegues” que TV3 havia posat anteriorment a l’hora d’utilitzar imatges de les televisions locals era que algunes d’elles encara gravaven en 4:3. Per al Consell Professional, els diners públics simplement “canvien de destí”.

“És evident, doncs, que l’objectiu no és l’estalvi econòmic, sinó un canvi de model”, assegurava dijous el consell en un comunicat. “Es desmunta una estructura que és líder tant en audiència com en credibilitat per crear-ne una de nova, també amb diners públics”, afegia.

Per al Consell Professional de TV3, es tracta d’una mesura “molt greu”, perquè “un canvi de model territorial com aquest, encara per definir i consolidar, i per demostrar si és eficaç, farà que no es pugui garantir el que per llei i per convicció hem de garantir: la millor informació als ciutadans”, apuntava abans que la CCMA matisés la seva proposta per a algunes de les delegacions.