La CCMA va obrir el passat divendres el període de consultes amb el comitè d’empresa de Televisió de Catalunya per modificar les condicions salarials de 94 treballadors. Amb aquesta mesura, que s’empara en la reforma laboral del Govern espanyol, l’ens preveu estalviar uns 800.000 euros anuals.

Segons la Corporació, la llista d’afectats s’ha realitzat “estudiant la realitat salarial de cadascunt dels treballadors, revisant la seva adequació a la política salarial actual i aplicant, alhora, criteris d’equitat interna”.

La retallada salarial, que s’emmarca en l’acord del consell de govern de l’ens del passat 17 d’octubre on s’adoptava la reforma laboral, també s’aplicarà a una vintena de treballadors de Catalunya Ràdio i de la Corporació.

Es tracta de la segona mesura en pocs dies que ha posat en marxa el consell de govern de la CCMA per retallar la despesa, després que dijous passat anunciés una reorganització de les delegacions territorials i dels equips de treball de TV3 per estalviar 1,1 milions d’euros.

Només 11 afectats tenen complements fora del conveni

La rebaixa salarial anunciada, però, no intenta corregir el fet que 217 treballadors tinguin contractes superiors als 80.000 euros anuals amb complements no regulats pel conveni, tal com es va destapar a l’agost. De fet, dels 94 treballadors als quals se’ls rebaixarà el sou, només onze superen els 80.000 euros anuals, segons han assegurat fonts de CCOO a Comunicació 21.

Així, entre les persones afectades per la retallada hi ha productors, realitzadors, periodistes, personal de serveis artístics i administratius, alguns dels quals cobren menys de 35.000 euros anuals.

Directius amb salaris de 108.000 euros

CCOO critica que, entre el centenar d’afectats per la mesura de la CCMA, no figuren ni els directius ni el seu personal de confiança, “els més beneficiats per aquestes polítiques salarials”. A més, denuncia que la retallada no aborda els temes de fons i que pretén “seguir establint els salaris de manera individualitzada, a través de pactes personals i fora de la negociació col·lectiva”.

El sindicat també assegura que els principals directius tenen salaris superiors als 108.000 euros, més que els consellers de la Generalitat, cosa que troba “inacceptable”. En aquest sentit, remarca que es desconeixen els sous del president de la CCMA, Brauli Duart; del director de TV3, Eugeni Sallent; del director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, i dels consellers de la Corporació, i pressuposa que seran superiors als 108.000 euros.

CCOO reclama un topall salarial de 72.000 euros anuals

Com a solució, el sindicat demana la regulació de tota l’estructura salarial de l’empresa i proposa que s’estableixi un màxim de 72.000 euros bruts anuals, inclosos tots els conceptes, i la supressió dels complements personals. Per a CCOO, tots els complements haurien de respondre a una causalitat, ja fos per dedicació o per l’exercici de responsabilitats. Segons CCOO, aquestes mesures suposarien un estalvi d’1,5 milions anuals.