Las claves del siglo XXI és la nova proposta de TVE per a la nit dels divendres a La 1, un espai d’anàlisi de l’actualitat dirigit i presentat pel periodista Javier Ruiz. Cada setmana el programa abordarà dos temes amb una taula d’experts i especialistes, que completarà amb reportatges per contextualitzar. També hi haurà connexions amb redactors i corresponsals, així com una entrevista en profunditat. En cada programa participaran els directors de dos diaris que aniran rotant.

L’objectiu de Las claves del siglo XXI és “santificar els fets, sacralitzar les dades, partir de la informació per arribar a l’opinió”, va dir Ruiz dilluns en la seva presentació. “Perquè, encara que aquí hi caben totes les opinions, no totes valen el mateix”, va subratllar.

Las claves del siglo XXI és una clara aposta pel context, per allunyar-nos de la brega, la polarització i les falses veritats”, va defensar el director de continguts informatius de RTVE, Esteve Crespo. “Com a televisió pública, aquesta és la nostra comesa: superar la brega i convertir-nos en un fòrum en què s’argumenti i prevalgui el rigor”, va reblar.

Per la seva part, el director d’informatius de TVE, Pau Fons, va apuntar que amb el nou programa “omplim un espai de la nostra oferta informativa, i fem un pas més per oferir un gran debat setmanal i complementar la informació amb opinió, però no amb qualsevol opinió, sinó una fonamentada”.

Javier Ruiz es va incorporar el passat setembre per dissenyar el nou programa (produït íntegrament per la cadena pública) amb crítiques del Consell d’Informatius de TVE. El periodista prové de la Cadena SER, on actualment presenta l’espai d’informació econòmica Hora 25 de los negocios.