El Jutjat Social número 6 de Madrid ha declarat nul el cessament d’Álvaro Zancajo com a director del Canal 24 Horas, i obliga RTVE a readmetre’l amb les mateixes condicions de treball i indemnitzar el periodista amb 25.784,32 euros (ell en demanava 160.000). L’ens públic ha anunciat que recorrerà.

Zancajo, fitxat fa dos anys amb un càrrec d’alta direcció, el passat 25 de juny es va acollir a una reducció d’un vuitè de la jornada per cura de fill, tres dies després que el Consell de Ministres aprovés un Reial decret per renovar la cúpula de RTVE per la via urgent. Posteriorment seria destituït en el marc de la renovació dels serveis informatius realitzat per la seva nova directora, Begoña Alegría, i va passar a redactor de l’informatiu territorial de Madrid.

Aquesta oportuna reducció de jornada emparada per l’Estatut dels Treballadors ha estat el motiu pel qual el Jutjat Social ha estimat parcialment la demanda del periodista. El restabliment de la condició d’alt directiu no implica que recuperi les antigues funcions al Canal 24 Horas, que continuarà dirigit per la seva successora, Cristina Ónega.

La resolució del Jutjat desestima la resta d’al·legacions i rebutja “l’existència d’una conducta discriminatòria i de represàlia fundada en raons ideològiques”, tal com assenyalava la denúncia de Zancajo, atribuint la mesura a la renovació de l’equip directiu.

La indemnització correspon a la diferència de la retribució que el periodista rebia com a alt directiu i la que va passar a cobrar com a redactor.

Les altres denúncies

Álvaro Zancajo no és l’únic antic directiu de RTVE que ha denunciat l’empresa arran de l’arribada de Rosa Maria Mateo com a administradora única.

Julio Somoano, exdirector d’informatius i d’El debate de La 1, i Elena Sánchez, exsubdirectora de La mañana, van aconseguir per la via judicial que la seva relació contractual amb la teleivisió pública passés a ser indefinida. En canvi, l’exdirector d’informatius diaris, José Gilgado, va perdre la seva demanda contra la televisió pública.

Queden pendents de resoldre les denúncies presentades per Enrique Alejo, exdirector general corporatiu; Carmen Sastre, exdirectora de continguts informatius de TVE; Cecilia Gómez, exsubdirectora de l’àrea d’economia; i Víctor Arribas, exdirector de La noche en 24 horas.