Aquest dilluns arrenca el cicle Papers de periodistes, que fins al desembre s’acostarà a la vida, l’obra i la trajectòria de deu periodistes catalans dels anys 30, a partir de l’anàlisi de la documentació privada, les memòries, els dietaris, els epistolaris o els carnets de viatge.

La primera sessió d’aquest cicle se centrarà en la figura de l’escriptor i articulista gironí Carles Rahola i els seus papers de la presó, i anirà a càrrec de Lluís M. de Puig, de la Universitat de Girona. Serà aquest dilluns aquest a les 19 h, a Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Les altres deu sessions del cicle, són: Josep M. Lladó. Brillant periodista republicà, reprimit pel franquisme, a càrrec de Josep Maria Cadena (13 d’octubre); Agustí Calvet, Gaziel, periodista (1910-1939): noves dades, nous documents, Manuel Llanas (27 d’octubre); Josep Pla: Impactes del primer periodista modern català, Josep M. Casasús (3 de novembre); Joaquim Ventalló i Vergés, el periodisme republicà compromès, Pau Vinyes i Roig (19 de novembre); Just Cabot: el periodisme escapçat, la Catalunya impossible, amb Valentí Soler (17 de novembre); Josep Maria de Sagarra, articulista, a càrrec de Narcís Garolera (24 de novembre); Eugeni Xammar, catalanisme i cosmopolitisme. Què és el que no hem llegit d’ell encara?, Quim Torra (1 de desembre); Lluís Capdevila. La passió de l’escriptura i la llibertat, Josep M. Figueres (15 de desembre), i Domènech de Bellmunt, el primer reporter de Catalunya, a càrrec de Francesc Canosa Farran (22 de desembre).

La iniciativa té per objectiu “conèixer més de prop uns noms rellevants del periodisme i acostar-nos també als seus papers privats, que al capdavall també són públics, atès que sovint foren redactats amb voluntat de difusió”, apunten els organitzadors.