El Col·legi de periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya organitzen el cicle Els reptes ètics del periodisme per reflexionar sobre la responsabilitat social de la professió. D’aquesta manera, es vol commemorar el 30è aniversari del Codi Deontològic i el 25è del CIC, la institució creada per vetllar pel el seu compliment.

El cicle està format per sis sessions: Periodisme contra el discurs de l’odi (22 de setembre); La independència professional i el combat contra la mentida (10 d’octubre); La precarietat de l’ofici: una amenaça per l’exercici ètic (7 de novembre); Periodisme en defensa de la dignitat de les persones (16 de novembre); La bretxa de gènere: la igualtat, un dret lluny de la realitat (29 de novembre), i un acte d’ homenatge als periodistes que van impulsar el Codi Deontològic (desembre).

L’objectiu de les jornades és que periodistes en exercici comparteixin les seves experiències tant amb els seus companys de professió com amb les futures generacions de periodistes i el conjunt de la societat. Per això, en totes les sessions hi assistiran representants de col·lectius socials implicats en les diferents temàtiques tractades.

A més, per la mateixa raó, quatre de les sessions se celebraran a les facultats de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull i la Universitat Rovira Virgili, on els estudiants estan convocats a participar de forma activa.

Fer front al discurs d’odi

El cicle s’iniciarà el 22 de setembre a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 18 h, amb la sessió Periodisme contra el discurs d’odi. L’objectiu és reflexionar sobre la necessitat de “respectar la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral”, tal com indica el criteri 12 del Codi Deontològic.

La taula rodona programada comptarà amb la participació de les periodistes Anna Bosch, Fàtima Llambrich i Helena López Vallejo i el periodista Xavier Mas de Xaxàs, amb moderació de Núria de José, vicedegana del CPC.

En l’acte també intervindran Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes, i Josep Carles Rius, president del Consell de la Informació.

Per a la primera sessió han confirmat la seva assistència els directors i directores dels principals mitjans de comunicació catalans, així com representants dels col·lectius que són especialment vulnerables al discurs d’odi.