Les associacions de producció audiovisual independents han carregat durament contra el PSOE per la introducció en el darrer moment d’un canvi en el Projecte de llei general de comunicació audiovisual que “pot suposar el final d’una indústria florent i suposadament estratègica per al país”.  

AECINE, Diboos, MAPA, PIAF, PROA, Profilm i PATE han mostrat el seu “estupor” per una esmena aprovada en la ponència –presentada pels socialistes amb l’argument d’una “millora tècnica” i que només substitueix un sol mot en un article– la qual transforma la definició de productora independent i obre la porta a incloure-hi les pertanyents a televisions privades o plataformes.  

En concret, les productores vinculades a un proveïdor de serveis de comunicació podran tenir la consideració d’independents quan treballin per a tercers. Sense l’esmena, per ser productora independent no es podia tenir vinculació amb un prestador, però amb el canvi, es limita la no-vinculació únicament respecte del prestador que la contracta.  

Així doncs, per exemple, productores filials de Mediaset o Atresmedia serien considerades independents si realitzessin continguts per a altres cadenes o plataformes com Netflix o HBO. D’aquesta manera podrien optar a les bonificacions de les productores independents contemplades en la nova normativa.  

Més concentració 

“Aquesta modificació implica un canvi de gran calat amb conseqüències molt greus, tant per a la producció independent, com per al sector en conjunt i la diversitat i creativitat de producció europea”, afirmen les associacions. L’esmena del PSOE, adverteixen , impulsa una “concentració immediata de la indústria en el duopoli televisiu actual, i a mitjà termini en les grans plataformes internacionals”.  

A banda de “l’impacte” cultural, amb la concentració “es posen en risc més de 25.000 llocs de treball, dels quals se’n poden perdre més de 17.000 i precaritzar els 7.000 restants”. A més, alerten les associacions del sector, la deixaria “indefensos el talent i els creadors davant de grans conglomerats corporatius”.