L’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat un agent de la Guàrdia Civil a 15 mesos de presó i 1.620 euros de multa per difondre el vídeo d’una agressió que va atribuir a un menor migrant no acompanyat de Canet de Mar, tot i que havia estat enregistrat a la Xina. Es tracta de la primera condemna a l’Estat per difondre fake news.

La condemna també prohibeix l’agent de la Comandància de Barcelona a exercir activitats docents, esportives o de lleure durant cinc anys, i l’obliga a eliminar els perfils a les xarxes socials, cosa que ja havia fet abans del judici.

La Fiscalia inicialment demanava dos anys de presó, però les parts han acordat la rebaixa a canvi de realitzar un curs d’igualtat de tracte i no discriminació, i que durant els 15 mesos no obri altres perfils a les xarxes amb contingut discriminatori, entre d’altres.

Animadversió als immigrants

En la vista oral celebrada aquest dimarts a l’Audiència, l’acusat ha acceptat que “mogut per la seva animadversió i rebuig als immigrants estrangers d’origen marroquí”, i especialment “el seu sector més vulnerable”, els menors no acompanyats, l’1 de juliol de 2019 va publicar el tuit en què es veia un home que colpejava repetidament una noia, intentava baixar-li els pantalons, i l’arrossegava pels cabells.

“Aquí teniu el vídeo del mena marroquí de Canet de Mar, a aquests als qui els donarem la pagueta fins als 23 anys”, deia l’agent en el text. “Per a més inri, viola, aquests energúmens i aquestes manades de marroquins no sortiran als mitjans”, afegia.

El vídeo va ser enregistrat originalment el 22 de juny de 2019 i difós per les autoritats xineses per demanar la col·laboració ciutadana en la identificació de l’autor. En la piulada del guàrdia civil, el vídeo va ser vist més de 21.900 vegades.

Segons la Fiscalia, amb la seva difusió, l’acusat “pretenia, amb manifest menyspreu a la veritat i de forma massiva i indiscriminada entre tots els potencials usuaris de Twitter, associar el contingut del vídeo amb una presumpta violació ocorreguda a Canet de Mar” el 29 de juny de 2019.

Això ho feia amb la finalitat de “difamar de forma global i injusta” els menors migrants no acompanyats, i especialment els marroquins, “associant-los de forma generalitzada amb actes violents i agressions sexuals, desacreditant-los amb això i contribuint d’aquesta manera a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones especialment vulnerables, amb el conseqüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social contra ells”.

El perfil de l’agent contenia múltiples publicacions de naturalesa xenòfoba i racista, amb “suposades informacions deformades i/o falses sobre els immigrants en general, totes presidides per un rebuig frontal i idèntic a la presència d’estrangers a Espanya, especialment si són magrebins o musulmans”. A més, penjava missatges similars a Instagram i Facebook.

L’agost de 2019, poques setmanes després del missatge pel qual ha estat condemnat, va publicar un tuit amb una creu celta amb una frase d’un líder del KKK: “Hem d’assegurar l’existència de la nostra raça i un futur per als nens blancs”. Arran de la querella de la Fiscalia, el març de 2020, un jutjat de Martorell va acordar el tancament cautelar del seu perfil a Twitter i Facebook. Abans del judici, l’acusat també va tancar el d’Instagram.

Per tot plegat, l’agent de la Guàrdia Civil ha estat condemnat per un delicte contra els drets fonamentals i de lesions a la dignitat de les persones per motius discriminatoris amb l’agreujant de difusió per internet.