El guionista valencià Toni Betrán, actualment director del programa Gormandia, de Canal 9, ha acusat TVE d’haver-li plagiat la sèrie Stamos Okupa2, que la cadena pública estatal va estrenar fa una setmana. Segons explica Betrán a Bloguionistas, el 2008, ell i Alberto Grondona (durant anys cap de guió d’Hospital Central) van crear una ficció amb el mateix argument, Casa Okupa, i l’any següent van intentar vendre-la a diferents cadenes (la primera, TVE), tot i que cap es va decidir a apostar pel seu producte.

El desembre del 2010, algú va trucar Betrán felicitant-lo per haver venut la sèrie a TVE, ja que havia llegit a El País que la cadena pública estava preparant una sèrie pròpia amb el mateix argument. Però els dos companys no havien venut res i al diari es parlava de producció pròpia de TVE.

Stamos Okupa2, protagonitzada per Carmen Maura, és la primera sèrie de producció pròpia de TVE en vuit anys, i ha estat presentada com a una idea original de Fernando López Puig, actual director de ficció de la cadena. Segons Betrán, quan es va presentar el seu projecte a TVE, el febrer del 2009, López Puig hi va ser present com a número dos del departament de ficció.

El director de ficció es fa l’orni

Tot i les demandes d’explicacions a TVE, aquestes no van obtindre resposta, per la qual cosa Betrán va forçar una trobada amb López Puig el novembre del 2011 durant la segona Trobada de Guionistes a Madrid. Segons explica al blog, inicialment el director de ficció de TVE va fer veure que no sabia de què li parlava, però després de molt insistir va acabar argumentant que hi havia diferències entre ambdós productes. Betrán li va respondre que esperaria a l’estrena per comprovar si així era.

Un cop vist el primer capítol, el guionista assegura que la còpia no es limita només a la sinopsis, reproduïda paraula per paraula: “Uns ancians que decideixen fugir d’un asil i, després de la fugida, okupar un edifici (que prèviament pensaven okupar uns nois familiars d’un d’ells). Allà muntaran la seva pròpia Komuna, on viure en pau i autogestionant. I els joves s’uniran a ells”. Amb tot, de moment no aclareix si denunciarà els fets als tribunals.