Els litigis estratègics contra la participació pública, els anomenats SLAPP (per les sigles en anglès: strategic lawsuits against public participation), suposen una amenaça per al periodisme i la llibertat d’expressió. Així ho constata un nou informe de l’observatori Mèdia.cat. Elaborat pel periodista Pau Esparch, el treball analitza com empreses, organitzacions polítiques i sindicals i poderosos utilitzen els tribunals per intentar controlar la informació que es difon.

L’estudi explica què són els SLAPP, argumenta per què són una amenaça, i fa una radiografia de casos periodístics a Catalunya dels darrers tres anys a partir de la recopilació del Mapa de la Censura de Mèdia.cat. A més, planteja la delimitació del fenomen, els riscos de la jurisdicció actual, i la normativa europea que s’està preparant per frenar-lo.

L’informe conclou que donar a conèixer els SLAPP facilita que els casos tinguin més repercussió i que els afectats puguin trobar suport. “Els periodistes, i en part també els mitjans, han de poder saber amb més facilitat quins passos han de seguir quan són víctimes dels SLAPP i necessiten un accés a recursos judicials i econòmics per garantir la seva feina i continuïtat”, apunta l’autor.

L’estudi també alerta del perill de l’autocensura. “La professió hauria de fer un esforç per evitar que determinats temes, empreses o persones causin temor i ser capaç de plantar-hi cara amb noves publicacions”, indica.

En paral·lel, el document insta a realitzar un control i seguiment dels litigis estratègics per “saber l’abast real del fenomen i poder impulsar campanyes conjuntes dins el sector periodístic”.

L’anàlisi dels casos recollits en el nou informe de Mèdia.cat mostra que “difícilment les denúncies acaben en sentències condemnatòries, però evidencien que els jutjats i les audiències provincials no tenen uns criteris unificats sobre com actuar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram