Tal com està plantejada actualment la retallada de 204 milions d’euros de l’aportació del Govern espanyol a RTVE, s’haurà de prescindir de pel·lícules nord-americanes, sèries com Águila roja o Cuéntame, els partits de Champions, la selecció espanyola de futbol, els documentals de La 2, i fins i tot de programes històrics com Saber y ganar, que porta 15 anys en antena.

Això provocarà que l’audiència dels cinc canals de TVE passi del 21% de quota actual a l’11-13%. A més, La 1 perdrà el lideratge (el share baixaria del 14% a menys del 10%) i cauria fins a la tercera o quarta posició. Per altra banda, la renúncia a les sèries estatunidenques i als drets esportius també faria perillar l’existència de Clan TVE i Teledeporte.

Aquest és el negre panorama que dibuixa un estudi presentat aquest dimecres davant la comissió de control parlamentària pel president de torn del consell d’administració de la Corporació, Josep Manuel Silva.

El servei públic, en risc

El conseller a proposta de CiU va assegurar que la prestació del servei públic corre un “greu risc”, i que era molt complicat aplicar aquesta rebaixa en el pressupost del 2012, tant pel poc marge de temps com pels molts compromisos ja adquirits. De fet, va admetre que, a dos anys vista, sí es podia fer una televisió pública de qualitat més econòmica.

De moment, el consell ha aprovat diverses mesures que suposen un estalvi de 40 milions d’euros, com ara la rebaixa de sous de directius, principals presentadors i col·laboradors; substitució de sèries per pel·lícules, o l’increment de producció pròpia. Però no n’hi ha prou.

Les línies que s’ha marcat el consell d’administració per no traspassar a l’hora d’aplicar les retallades han estat els treballadors i l’estructura territorial de RTVE.