L’Editorial Efadós ha publicat L’humor gràfic a Barcelona. 175 anys de tradició humorística catalana (1841-2016), una aproximació acadèmica a la història de l’humor gràfic del país. L’obra presenta nou estudis en profunditat sobre diversos aspectes, elaborats per Jordi Artigas, Santi Barjau, Josep M. Cadena, Jaume Campdevila ‘Kap’, Rai Ferrer, Antoni Guiral, Ricard Mas, Jordi Riera Pujal i Eloïsa Sendra. 

El llibre repassat des de les principals revistes satíriques (de La Flaca, L’Esquella de la Torratxa o Cu-cut! a El Jueves) fins a les publicacions infantils (de Patufet, TBO, Pulgarcito i Tio Vivo a L’Infantil o Cavall Fort). També recorda des de dibuixants clàssics com Tomàs Padró i Apel·les Mestres fins a ninotaires de la Transició com Cesc o Perich, passant per la generació de Junceda, Opisso o Cornet i els dibuixants de l’escola Bruguera com Peñarroya, Cifré, Escobar o Ibáñez.

L’origen de l’obra són les jornades que la primavera de 2013 va reunir a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona diversos especialistes en premsa satírica, humor gràfic i còmic per estudiar els seus aspectes més destacats.