El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha elaborat el Mapa de les bones pràctiques de la comunicació pública local de Catalunya, el qual utilitza les eines que proporciona internet per avaluar la transparència i la informació que els ajuntaments proporcionen als seus webs. Creat com un model de periodisme polític, el projecte permet a la ciutadana participar en aquest “control democràtic” valorant el web i reclamant als representants polítics que introdueixin millores.

El mapa –en construcció– ofereix una avaluació quantitativa (mitjançant 41 preguntes) dels recursos que ofereixen als seus webs els ajuntaments per informar de les actuacions dels representants polítics: així, esdevé una guia de les actuacions que els consistoris poden incorporar o millorar, i al mateix temps una eina de consulta per als ciutadans.

Els impulsors també volen que el mapa serveixi, per als polítics i els tècnics dels consistoris, com a guia de les actuacions que poden incorporar o millorar, posant com a model el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública.

El mapa és una representació cartogràfica de Google Map que permet buscar els 947 municipis catalans fent una selecció prèvia per comarques. De moment només hi ha la informació d’alguns municipis, les quals han servit per testar el funcionament i veure les reaccions que provoca. En els propers mesos s’aniran afegint dades de la resta de municipis.