El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Obertament (aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental) han iniciat una col·laboració amb la creació de l’Observatori de Mitjans i Salut Mental. El projecte arrenca amb la publicació d’un anuari sobre el tractament de la salut mental als mitjans catalans, elaborat per un equip de periodistes de Mèdia.cat, l’observatori crític dels mitjans del Grup Barnils.

Ambdues entitats expliquen que en el camp de la salut mental “encara hi ha camí per recórrer per arribar a un nivell òptim de normalització” en el tractament periodístic. Aquest, assenyalen, seria el mateix de què gaudeixen malalties físiques com la diabetis o qualsevol altra malaltia comuna.

A més, recorden que, en la representació mediàtica, la manera més comuna en què apareixen reflectits aquest tipus de trastorns als diaris espanyols és vinculant-los a esdeveniments violents (en un 49% dels casos).

Presentació amb taula rodona

Per donar a conèixer l’Observatori de Mitjans i Salut Mental i presentar l’Anuari Alerta Estigma 2014, el Grup Barnils i Obertament organitzen l’acte Trencant estigmes: el paper dels mitjans, que tindrà lloc aquest dimarts, a les 19 h, al Museu Marítim de Barcelona.

La presentació s’iniciarà amb una taula rodona reflexionar entorn la imatge que donen els mitjans sobre les problemàtiques de salut mental, la tasca dels professionals de la comunicació i el context de l’actual panorama mediàtic. Hi participen David Garcia, activista d’Alerta Estigma; Matilde Gordero, coordinadora de l’Observatori; Albert Solé, cap de societat del diari Ara, i Joan Vila, soci fundador de Crític i professor de la Facultat de Comunicació de la UAB.

Posteriorment, es presentarà l’Anuari Alerta Estigma 2014 que ofereix dades sobre els motius pels quals la ciutadania ha enviat alertes a la bústia d’Obertament, tant per denunciar pràctiques que es consideren estigmatitzants com per premiar les bones praxis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram