El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha posat en marxa l’Observatori d’actualitat del discurs discriminatori als mitjans, un portal web que ofereix eines i continguts per detectar males praxis periodístiques i reflexionar sobre cobertures mediàtiques susceptibles de reproduir discursos discriminatoris cap a col·lectius potencialment afectats per l’antigitanisme, l’aporofòbia, la islamofòbia, el racisme i la xenofòbia.

L’Observatori publicarà articles d’anàlisi de cobertures d’actualitat i també tests on professionals de la informació i ciutadania podran autoavaluar la seva capacitat de detectar els discursos discriminatoris als mitjans. Els continguts es penjaran periòdicament al portal web i quedaran a disposició d’aquelles entitats o mitjans que vulguin replicar-los.

L’objectiu del projecte és facilitar eines per reflexionar sobre com s’han cobert determinats fets, per incidir en les pràctiques periodístiques, i donar instruments per detectar i combatre els discursos discriminatoris. Les peces elaborades no només analitzen aquelles estratègies que poden fomentar el discurs discriminatori, sinó que també visibilitzen bones pràctiques i ofereixen recomanacions. L’equip del projecte treballarà conjuntament amb entitats que incideixen en l’àmbit de la no discriminació per suggerir temes a tractar o enfocaments a realitzar.

“Sovint els processos de producció periodístics a les redaccions son frenètics i no permeten aturar i reflexionar”, assenyala la coordinadora de l’Observatori, Maria Manyosa Masip. Així doncs, l’Observatori també vol proporcionar eines pràctiques perquè els periodistes les incorporin a les seves rutines. Un altre dels objectius és “dotar la ciutadania de recursos perquè pugui detectar els discursos discriminatoris i fer-hi front”, un punt considerat clau per crear lectors crítics amb els mitjans.

El projecte compta amb el suport de la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona.

Antecedents

Aquest és el tercer projecte del Grup Barnils relacionat amb els discursos discriminatoris. L’any 2016 es va dur a terme l’Observatori del discurs d’odi als mitjans, que va analitzar peces periodístiques publicades en mitjans digitals de línia editorial de dreta i extrema dreta. I el 2017 va presentar l’Observatori del discurs discriminatori als mitjans, que va estudiar les versions digitals dels diaris generalistes, analitzant els continguts que fomenten els discursos discriminatoris.

Arran d’aquests dos projectes, el Grup Barnils ha format un equip de periodistes especialitzats en detectar i combatre el discurs d’odi i el discurs discriminatori als mitjans, que en aquesta ocasió se centraran en detectar discursos discriminatoris a les cobertures d’actualitat.