El projecte europeu InVID (In Video Veritas) treballa per construir una plataforma web per detectar, autentificar i comprovar la veracitat dels vídeos d’interès periodístic difosos a les xarxes socials, i gestionar-ne els drets de propietat intel·lectual.

Liderat pel centre de recerca i tecnologia grec Hellas, en el projecte participen investigadors del Grup De Recerca Interacció Persona Ordinador i Integració de Dades (GRIHO) i del Grup de Dret Civil Català i Dret Privat Europeu de la Universitat de Lleida. La iniciativa es va posar en marxa al gener i s’estendrà fins al desembre de 2018.

L’objectiu de l’InVid és estalviar temps i esforços a periodistes i mitjans, tot automatitzant bona part dels passos que se segueixen per descobrir si un vídeo és fals o ha estat manipulat per l’usuari. Així, un cop completat el procés de verificació, la plataforma informarà sobre qüestions legals relatives a la utilització del material audiovisual, com ara la identitat i el contacte de l’autor, la regulació contractual dels drets associats o la remuneració, si s’escau. També farà un seguiment dels acords que es derivin de la reutilització dels materials per contribuir a aclarir potencials litigis futurs.

El treball dels investigadors de la UdL en el projecte és integrar a InVID la gestió automatitzada del processament dels drets d’autor, un cop s’hagi analitzat el marc legal europeu sobre privacitat, protecció de dades i propietat intel·lectual. 

El projecte té un pressupost global de 3,1 milions d’euros (dels quals 314.000 els gestional al UdL), i també compta amb la participació de les empreses austríaques Modul Technology GmbH, webLyzard technology GmbH, i APA-IT Informations Technologie GmbH; la francesa Exo Makina, l’alemanya Condat AG, l’agència de notícies Agence France Press, i la divisió internacional de la radiotelevisió pública alemanya Deutsche Welle.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram