Karen Murphy, la propietària del pub Red White & Blue de Portsmouth, podria fer trontollar el negoci que mantenen clubs de futbol i televisió. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat vàlida la compra de descodificadors en altres països europeus per evitar pagar per veure partits de futbol a la televisió. Segons una sentència, els drets exclusius de retransmissió futbolística violen el dret comunitari, ja que estableixen “mercats nacionals” i obvien el mercat únic.

El conflicte es va originar després que Murphy utilitzés una targeta descodificadora grega de la cadena Nova per projectar al seu bar partits de la primera divisió anglesa, molt més econòmica (118 lliures mensuals) que la que ven al Regne Unit el canal de pagament Sky TV (per 480 lliures). La justícia britànica la va multar amb 8.000 lliures, però ella va recórrer a la justícia europea.

La Federació Anglesa de Futbol (FAF) volia defensar el principi “d’exclusivitat territorial” del seu contracte amb Sky TV, però el TJUE considera que tota prohibició d’“importar, vendre o usar targetes descodificadores estrangeres” dins de la UE és il·legal, perquè trenca el mercat únic. A més, troba que clubs i televisions tenen suficients eines per defensar el seu negoci sense retallar els drets dels consumidors.

La Llei Bosman dels drets televisius

Sky TV i ESPN van pagar 1.800 milions de lliures pels drets exclusius de la Premier League durant tres anys, fins al 2013. Però amb la sentència, l’exclusivitat ja no està garantida i l’import econòmic es podria rebaixar ostensiblement, cosa que volen evitar els clubs.

Amb tot, la resolució no només afecta el futbol del Regne Unit, sinó podria fer-ho a tots els esdeveniments esportius que venen els seus drets de retransmissió a la UE de forma territorial. De fet, algunes veus ja proclamen que la sentència podria ser l’equivalent a la Llei Bosman dels drets de televisió, en referència a la normativa que va obrir les fronteres de tots els futbolistes de la UE per jugar lliurement a qualsevol país sense ser ocupar plaça d’estranger, com qualsevol altre treballador.

A l’Estat espanyol, la gran afectada podria ser Mediapro. De moment, la productora catalana prefereix esperar a conèixer la sentència abans de pronunciar-s’hi, segons va assenyalar a l’agència Dpa.

Per la seva part, la UEFA, que gestiona el futbol europeu, no hi veu “un impacte significatiu en la manera en que venem els nostres drets”, en paraules del seu secretari general, Gianni Infantino. Per això, segons va afirmar, la UEVA seguirà venent aquests drets país per país perquè “això és el que la gent vol”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram