El treball Els ultres prenen partit de Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo ha guanyat el recuperat Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, dotat amb 1.200 euros i la seva publicació al diari Ara. Com que els guanyadors són estudiants de Periodisme, el jurat ha decidit deixar desert l’accèssit específic per a alumnes de grau o postgrau (dotat amb 400 euros), pensat per si el principal premi el guanyava un professional.

El guardó es va lliurar aquest dijous al vespre en una gala a l’Antiga Fàbrica Damm, a la qual van assistir unes 200 persones.

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, va destacar que, tot i ser la primera edició del recuperat guardó, s’havien rebut originals “molt interessants”. A més, va remarcar que “encara queda un llarg camí perquè el periodisme d’investigació sigui una pràctica generalitzada al nostre país, a la qual se li dediquin recursos, temps i profunditat”.

El reportatge guanyador se submergeix en el funcionament dels grups ultres dels equips de futbol catalans, sobretot dels de segona i tercera divisió, així com de categories inferiors. És inevitable que hi hagi ultres al món del futbol? Com és que hi ha grups ultres feixistes i grups ultres antifeixistes? Fins a quin punt el procés català ha provocat tensions internes en els grups ultres per arribar a dividir-ne alguns o provocar la dissolució d’uns altres? Aquestes són algunes de les preguntes que intenta respondre el treball de Vicente, Ubieto i Crespo.

El jurat estava format per Antoni Bassas (diari ARA), Pep Gimeno (Cugat.cat), Neus Bonet (degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya), David Vidal (professor de Periodisme a la UAB), Dolors Genovés (periodista i documentalista) i David Bassa (president del Grup Barnils).

El Premi Ramon Barnils havia estat convocat de 2001 a 2008 pel setmanari El Temps en el marc dels Premis Octubre. Enguany, el Grup Barnils l’ha recuperat per estimular la pràctica del periodisme d’investigació entre professionals i estudiants arreu dels Països Catalans, i contribuir a augmentar la publicació de reportatges que tracten temes poc presents als mitjans i basats en el treball de recerca dels seus autors.