Segons el darrer informe de la Defensora de l’Espectador de RTVE, corresponent al període abril-juny, de les 3.638 queixes rebudes, 1.182 eren relatives al programa taurí Tendido cero, gairebé una de cada tres.

La dada, per tant, encara no contempla les queixes que pugui haver rebut la cadena per la tornada de les corrides el passat 5 de setembre. Aleshores l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) va assegurar que havia rebut una “allau” de queixes dels telespectadors per la transmissió de la Feria de Valladolid.

Amb tot, la defensora de l’espectador, Elena Sánchez Caballero, malgrat reconèixer que les 1.182 són una xifra “gens menyspreable”, és inferior a les 6.546 rebudes el primer trimestre del 2012. A més, Sánchez remarca que aquestes provenen d’una campanya del Partit Animalista.

L’informe de l’oficina de la Defensora argumenta que Tendido cero porta 25 anys en la programació amb una audiència “fidel”, i que la seva emissió (dissabtes, a les 14 h) queda fora de l’horari de protecció infantil, que durant el cap de setmana és de 9 a 12 h.

Segon fenomen de masses

La setmana passada, en compareixença davant la comissió de control de RTVE, el president de l’ens, Leopoldo González-Echenique va defensar la tornada de les corrides a la televisió pública argumentant que no es podia seguir “donant l’esquena” al que segons ell és el segon fenomen de masses a Espanya per darrere del futbol, i va titllar de demagògiques les crítiques rebudes

A més, Echenique va destacar que les curses de braus no estan prohibides ni qualificades com a contingut protegit en el Codi d’Autoregulació, perquè no comporten violència per a les persones. “Llevat que el toro enganxi el torero”, va puntualitzar-lo Jordi Guillot, portaveu de l’Entesa pel Progrés de Catalunya.