Docents i estudiants del grau en Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat Notitia, un web amb reportatges de periodisme de recerca en bases de dades que aborden qüestions d’actualitat relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, els quals estan disponibles per a la seva reproducció gratuïta als mitjans de comunicació interessats.

Notitia és un projecte d’innovació docent coordinat per Gonzalo Casino i Rafael Pedraza, professors del Departament de Comunicació de la UPF, on els estudiants de l’assignatura Periodisme de Dades i Visualització de la Informació desenvolupen un treball pràctic sobre qüestions relacionades amb els ODS.

Els estudiants han dedicat diverses setmanes a la investigació i la visualització de dades de problemes com el consum de drogues segons la classe social, la cara oculta del negoci de la reproducció assistida, la lluita contra la mutilació genital femenina a les aules, o les llums i ombres a l’adopció de l’energia solar a Catalunya.

Actualment, Notitia consta de 17 reportatges de dades publicats sota la llicència Creative Commons BY 4.0. Tenint com a referència els 17 compromisos establerts en els ODS, les peces presenten dades i gràfics per ajudar a entendre alguns problemes locals i globals relacionats amb la crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la sostenibilitat de les ciutats, les energies renovables, la desigualtat de gènere, les migracions, la salut o l’educació.

A més, el projecte Notitia reivindica el periodisme de dades com a eina per a la investigació i la distribució d’informació al servei de l’interès general. La iniciativa està finançada pel pla d’ajuts PlaCLIK de la UPF.