El Col·legi de Periodistes de Catalunya acull fins al 31 de juliol l’exposició Maria Matilde Almendros: una veu i dues passions, organitzada per l’Institut Català de les Dones en el marc de la commemoració dels cent anys del naixement de la locutora radiofònica i actriu (Manresa, 1922 – Barcelona, 1995).

“És imprescindible comptar amb recursos que mantinguin la memòria viva de les dones i les visibilitzin”, va ressaltar la presidenta de l’ICD, Meritxell Benedí Altés, en la inauguració de la mostra, celebrada dilluns. Amb aquesta mostra es vol reconèixer “una dona extraordinària com Maria Matilde Almendros Carcasona i el paper destacat que va tenir en el món de la comunicació, del teatre i la ràdio, així com en la promoció de la cultura catalana”, va afegir.

La presidenta de l’ICD va subratllar que “cal canviar la mirada sobre les feines que considerem extraordinàries, per continuar visibilitzant dones que han tingut vides extraordinàries, però que no es reconeixen perquè surten del referent masculí i masclista que valora només determinades ocupacions”.

En la inauguració, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, va remarcar el caràcter pioner d’Almendros –que serà nomenada Manresana Il·lustre– “trencant motlles en un món masculinitzat”, mentre que el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros Cuadras, va recordar la seva trajectòria en el món radiofònic.

Una vida vinculada a la promoció de la cultura i llengua catalanes

En la presentació de l’exposició, la seva comissària, Elviar Altés Rufias, va repassar la trajectòria de Maria Matilde Almendros, tot destacant que “es va convertir en una artista total en el món del teatre i de la ràdio” amb vida “apassionant”.

Almendros interpretava, adaptava i dirigia obres teatrals, així com també produïa representacions des d’una companyia pròpia. A més, va dirigir i presentar els seus propis programes radiofònics amb èxit d’audiència i reconeixement professional. “Cal recordar que aquesta gran trajectòria la va fer en una època on assolir aquests objectius era molt difícil per una dona”, va subratllar Altés.

L’exposició recorda el paper d’Almendros en la promoció de la cultura catalana, atès que va impulsar el teatre en català durant la segona meitat del segle XX des de les diverses companyies en què feia d’actriu, productora i directora. A més, va difondre la llengua en diversos programes radiofònics. Així, va recitar Sagarra i Verdaguer en el primer programa en català de la televisió el 1964, va presentar programes com Parlem-ne a RNE, La veu de la Sardana o el primer magazín matinal en català, Temps obert, el mateix dia de l’estrena oficial de Ràdio 4, juntament amb Enric Frigola. També va posar veu al programa Lliçons en català el 1975.

Durant la seva trajectòria, Maria Matilde Almendros Carcasona també va actuar en diverses pel·lícules i series de televisió, i va presentar un espai lingüístic per difondre el català en el programa Mare Nostrum de TVE el 1967, on també realitzava entrevistes. A més, va realitzar radioteatre, el que li permetia combinar les seves dues passions.

L’acte d’inauguració de l’exposició va concloure amb la taula rodona El paper i l’evolució de les dones als mitjans de comunicació, amb la participació de les periodistes Núria de José Gomar i Maria Rosa Badia Sopeña, moderades per Pilar Goñi Garriga, comissària de l’Any Maria Matilde Almendros Carcasona.

Després del Col·legi de Periodistes, la mostra es posarà a l’abast d’ens locals i entitats de tot Catalunya.