El projecte Irisona de Ramon Company ha estat la proposta guanyadora de la novena edició del Concurs de Guió de Projectes Transmèdia, convocat per Guionistes Associats de Catalunya i el Mercat Audiovisual de Catalunya.

Es tracta d’una sèrie d’animació transmèdia enfocada a l’educació primària que cerca visibilitzar i sensibilitzar sobre les discapacitats visuals i auditives. Les protagonistes són dues orenetes germanes amb diversitat funcional que cerquen la mare: l’Iris, que ha perdut la vista, i Ona, sense capacitat auditiva.

El jurat considera que el projecte és innovador en la forma dels capítols, ja que només es poden escoltar o veure, reproduint així el repte de cada personatge.

Enguany hi ha hagut dos projectes finalistes. Un és Estrellats, de Ben Manzanera, una sèrie que s’expandeix en diversos formats transmèdia: microteatre, curtmetratges, una aplicació o una websèrie documental. I l’altre és L’última Terra, de Pol López Grau, un anime èpic de màgia i acció, amb l’ús de codis QR vinculats a àudios.

El guanyador concurs s’enduu 2.000 euros aportats pel MAC per contribuir al desenvolupament del projecte. Els dos finalistes reben el premi de suport, consistent en el desenvolupament del dossier de producció amb la plataforma MiLAB de la Facultat de Comunicació i Relacions Institucionals Blanquerna.

El jurat estava integrat per Joan Bosch, coordinador del MiLAB i professor de la Facultat Blanquerna; Ferran Clavell, director d’audiència digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i Daniel Resnich, guionista transmèdia i coordinador del concurs.