La patronal de les televisions privades ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’acord del Consell de Ministres per donar “compliment estricte” i executar la sentència del Tribunal Suprem que declarava nul el repartiment de canals de la TDT del juliol del 2010. De tirar-se endavant la mesura, Atresmedia hauria de renunciar a tres canals, i Mediaset, Veo 7 i Net TV, a dos cadascun.

Quan es va donar a conèixer la decisió del Govern, la Unió de Televisions Comercials Associades ja va mostrar la seva “absoluta disconformitat i malestar” amb la decisió, assegurant que deixava el sector en una situació “d’inseguretat jurídica sense precedents”. Per a la UTECA, la sentència es pot aplicar sense eliminar les llicències actuals.

L’origen del conflicte

La sentència del Tribunal Suprem de desembre es va produir arran de la denúncia presentada per l’empresa Infraestructuras y Gestión 2002, i resolia que, en l’adjudicació dels MUX, el juliol del 2010, l’Executiu espanyol no va respectar la Llei general de comunicació audiovisual, en vigor des de dos mesos abans, que establia que els nous canals s’havien d’adjudicar convocant un concurs públic.

En el seu moment, el Govern de Rodríguez Zapatero va justificar la decisió pel reial decret que regulava l’apagada analògica de l’abril del 2010, el qual establia que, com a mesura transitòria, tots els operadors rebrien un MUX si col·laboraven en la promoció i el desenvolupament de la nova tecnologia, cosa que van fer.

En canvi, per al TS “no és possible admetre” que, un cop la nova llei va entrar en vigor, l’Executiu espanyol “continués desenvolupant previsions reglamentàries” d’una normativa anterior, i a més entrant en “contradicció” amb la nova normativa.