Tota la plantilla de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), excepte els alts càrrecs directius, va secundar la vaga convocada aquest dilluns contra unes retallades pressupostàries que aniran acompanyades d’acomiadaments. Durant la jornada de mobilització no es va publicar ni un sol teletip.

La resposta unànime dels treballadors ha estat valorada de manera “molt positiva” pels comitès d’empresa i de vaga, que han manifestat l’esperança que l’aturada serveixi perquè la direcció “informi exhaustivament” dels seus plans pel que fa al futur immediat de l’ACN. A més, esperen que “obri una taula de negociació” per buscar mesures de reducció de costos que substitueixin la via dels acomiadaments, ja que creuen “hi ha marge per trobar solucions alternatives”.

No es descarten més mobilitzacions

Els representants sindicals asseguren que una reducció de la plantilla suposaria deixar l’agència “sense els suficients recursos humans per mantenir un nivell de servei competitiu que garanteixi el futur i la utilitat d’aquesta estructura d’Estat del sector dels mitjans públics de comunicació”.

Després de la vaga d’aquest dilluns, el comitè d’empresa no descarta més mobilitzacions per “evitar el desmantellament d’aquesta empresa pública vital per a l’espai de comunicació català”.

“Ampli” suport polític

En el transcurs de la jornada de mobilització, els treballadors de l’ACN van traslladar les seves reivindicacions a tots els partits amb representació parlamentària. Segons el comitè d’empresa, la protesta de la plantilla va rebre un “ampli suport polític”.

En el cas del partit del Govern, CiU, Lluís Corominas va assegurar que faran el “possible” perquè l’Executiu sigui “sensible” amb el “compromís històric” del partit amb els mitjans públics, malgrat recalcar que el país passa per “moments molt complexos”.

Per la seva part, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, es va comprometre a traslladar les reivindicacions al conseller de Presidència, Francesc Homs, durant la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts.

Segons informa el comitè, Anna Simó (ERC), Jaume Collboni (PSC), Alicia Sánchez-Camacho (PPC), Laia Ortiz (ICV-EUiA), Albert Rivera (Ciutadans) i David Fernández (CUP) van donar suport als treballadors.

“Sota mínims”

Els representants sindicals expliquen que en els darrers dos anys la plantilla s’ha reduït de 93 a 67 treballadors (un 28%), i que el pes de la despesa laboral en el conjunt del pressupost ha passat del 93 al 63%. A més, remarquen que l’aportació de la Generalitat s’ha reduït en els darrers tres anys, un 21% només en l’exercici 2012, fent l’ACN un “esforç considerablement superior” a la resta del sector públic.

El comitè també subratlla que les seccions de l’ACN han estat “reduïdes a mínims” i alguns territoris “s’han deixat descoberts” tant a Catalunya, com a les Illes, Madrid i l’estranger. A més, explica que en els últims dos anys s’ha deteriorat el material que utilitzen diàriament i que no hi ha recursos per reparar-lo o renovar-lo.

Els representants sindicals remarquen que l’ACN fa temps que treballa “sota mínims”, per la qual cosa, una nova retallada “impediria donar un servei d’agència de notícies que cobreix tot el territori i els principals temes d’actualitat els 7 dies de la setmana i les 24 hores del dia”.

Una estructura d’Estat “austera”

El comitè d’empresa destaca que l’ACN és una estructura “essencial” en qualsevol país democràtic i “la tercera pota” del sistema públic de comunicació després de TV3 i Catalunya Ràdio. Però, a més, diu és “austera”.

En aquest sentit, recorda que l’agència és coneguda per enviar un sol periodista a la majoria d’actes que cobreix fent tots els formats de la notícia (text, vídeo, fotos i talls de veu), cosa que situa els seus redactors “entre els més productius i barats” del sector.

A més, recalca que l’ACN només conserva la seu de Barcelona, i que els redactors repartits pel territori català, València, Madrid, Londres i Brussel·les fan teletreball i utilitzen els seus propis vehicles per desplaçar-se, perquè l’agència no té unitats mòbils.