La plataforma Verificat forma part d’Elections24Check, una base de dades de fact-checking sobre les eleccions europees de 2024 que compta amb la participació de més de 40 organitzacions de verificació de dades d’arreu d’Europa. El repositori està impulsat per l’European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) amb el suport de Google.

Election24Check recopila i classifica verificacions polítiques, articles de prebunking (de prevenció i anticipació a la desinformació) i informes amb les tendències transcontinentals relacionades amb el procés electoral. En un mes ja s’han superat les 1.000 verificacions.

Els usuaris poden cercar i filtrar articles en diferents idiomes, per estats i partits polítics o segons determinades temàtiques. L’objectiu és fomentar la col·laboració entre països i oferir un nou recurs a la ciutadania europea abans de les votacions.

“Formar part de les xarxes internacionals és part de l’ADN de Verificat”, assenyala la seva directora, Alba Tobella. “El fact-checking és un moviment global especialment necessari en èpoques electorals, i poder sumar esforços amb la resta d’entitats europees ens permet fer front a una amenaça que adopta formes molt similars en tots els països, des del negacionisme climàtic fins als discursos d’odi”, afegeix la periodista.

“Election24Check oferirà un sistema de detecció precoç de la desinformació en línia per a tot el continent europeu. Les organitzacions participants no només cobriran la Unió Europea, sinó també els països veïns. Això és important perquè la desinformació es propaga àmpliament a través de les fronteres”, apunta el president de l’EFCSN, Carlos Hernández-Echevarría.

“Estem orgullosos de donar suport a la tasca d’entitats de verificació de fets d’arreu d’Europa en un moment crucial, ja que la desinformació electoral pot viatjar a través de les fronteres i posar en perill els processos democràtics”, afirma la vicepresidenta d’Afers Governamentals i Polítiques Públiques per a Europa de Google, Annette Kröeber-Riel.

Informes per països i sobre tendències de desinformació

Com a part del projecte i amb l’objectiu de ser útil a investigadors i grups de recerca internacionals, les organitzacions participants redactaran i publicaran informes sobre les principals tendències de desinformació durant les eleccions, així com recopilacions per països i partits.

Les associacions de fact-checking que contribueixen a la base de dades s’han compromès amb la transparència, la imparcialitat i l’excel·lència periodística, i estan centrades a servir l’interès públic, tal com estableix el Codi Europeu de Normes per a les Organitzacions Independents de Verificació de Fets.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram