Vanessa Raja és la nova presentadora de ‘Via 15’ (foto: XAL).

La nova temporada per a les televisions i ràdios de la Xarxa Audiovisual Local està marcada per la proximitat, l’aposta pel territori, i per conèixer què passa a Catalunya de manera descentralitzada. Una de les novetats de la nova programació és Via 15, que amplia horari respecte el curs anterior. Així, la durada passa a ser d’una hora (de dilluns a divendres a partir de les 18.30 h). L’altra novetat és que compta amb nova presentadora: Vanessa Raja relleva Laura Ribes, qui va conduir el programa la temporada anterior.

Via 15 és un programa que aposta pel format en directe i té com a fil conductor els temes socials, de mobilitat, medi ambient i habitatge des de la mirada de cada punt del territori. Hi treballen una quarantena de professionals i està realitzat per una quinzena de televisions locals de la Regió Metropolitana (betevé, Canal Terrassa, Cugat Mèdia, Gavà TV, El Prat TV, ETV, Sant Andreu TV, RTV Cardedeu, TV L’Hospitalet, tvmataró, TV Sabadell · Vallès, Televisió de Badalona, Vallès Visió i VOTV).

“Un format d’èxit”

‘Via 15’ explica en directe com batega l’actualitat de la Regió Metropolitana de Barcelona (foto: XAL).

El director de betevé, Sergi Vicente, recorda que “quan vam començar aquest repte no teníem clar fins on arribaríem per la complexitat que suposa coordinar tantes televisions locals a la vegada”. Després de dues temporades en antena, Via 15 és, segons Vicente, “un projecte d’èxit de totes les televisions que hi participen, grans i petites, perquè l’audiència no entén de fronteres territorials i es mou per tota la Regió Metropolitana de Barcelona. Estàvem orfes d’un projecte així, i calia posar-hi tot l’esforç possible”. Així i tot, Vicente afegeix que “ens queda molta feina a fer, però estic molt satisfet de la implicació que ha generat aquest projecte, i el paper rellevant de coordinació que té la XAL”.

Aquesta és la tercera temporada que s’emet Via 15. La primera, des dels estudis de betevé i, des del curs passat, des de la seu de la XAL a la Maternitat. “La XAL ha agafat el relleu per posar l’equilibri en relació amb l’actualitat. No sempre hem de tenir notícies i directes de totes les televisions que en formen part. El que hem de garantir és explicar el més rellevant a tota la Regió Metropolitana”.

“Fer xarxa, la potència de la suma”

El gerent de Mataró Audiovisual, Oriol Burgada, assegura que “Via 15 és un clar exemple del que vol dir fer xarxa, la potència de la suma. No pas una suma que juxtaposa històries inconnexes, sinó una suma d’històries que comparen diferents realitats en municipis que formen part d’una mateixa demarcació”.

“Amb el Via 15, les televisions com tvmataró que fem aquest programa podem presumir de capil·laritat territorial, amb una estètica i un ritme que ens homologa amb la resta de televisions que emeten en la mateixa franja horària”, reconeix Burgada. I afegeix que “el programa s’adapta a les lògiques de producció de les televisions i ens permet fer economies d’escala”.

Explicar Catalunya de manera descentralitzada

Més enllà de la Regió Metropolitana de Barcelona, la Xarxa Audiovisual Local té com a prioritat explicar Catalunya de manera descentralitzada. En aquesta línia, emet en la mateixa franja horària fins a cinc programes en coproducció amb la XAL que tenen l’actualitat més propera com a fil conductor. Es tracta d’Al Dia, comarques gironines (Banyoles TV, Canal 10 Empordà, Empordà TV, TV Costa Brava, TV Girona, Olot TV, Televisió del Ripollès i TV La Selva); Connecta 10 comarques (Canal Reus TV, Canal Terres de l’Ebre, Canal 21 Ebre i TAC 12); Connecta Lleida-Pirineus (Balaguer TV, Lleida TV, Pirineus TV, Mollerussa TV i Tàrrega TV); Info Gran Penedès (Canal Blau, Penedès TV i TV El Vendrell) i Torn de tarda (Canal Taronja Anoia, Canal Taronja Central, El 9 TV i TV Berguedà).

 

Article publicat al número de tardor 2023 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram