L’artista gràfica russa Victoria Lomasko ha estat distingida amb la 13a edició del Premi Veu Lliure que concedeix el PEN Català. L’entitat destaca la “valentia” amb què Lomasko ha mostrat “les ‘altres Rússies’, les que s’oposen al règim totalitari de Vladímir Putin”.

El PEN Català ressalta que Lomasko ha fet del reportatge gràfic o periodisme il·lustrat la seva manera de retratar la realitat de Rússia i l’antic espai soviètic. “Amb dibuixos fets en directe, i amb textos explicatius, ens conta una història molt diferent de l’oficial”, explica l’entitat.

El seu primer llibre publicat en català, Altres Rússies (2020, amb traducció de Marta Nin), retrata els col·lectius bandejats i els que s’oposen al règim de Putin. El segon, L’última artista soviètica (2022, traduït per Arnau Barios), mostra la diversitat cultural de l’antic espai soviètic, negada pel discurs oficial que defensa la russificació.

Exiliada sense asil

Enguany, no hi ha hagut un acte de lliurament del guardó, sinó una roda de premsa en línia amb Victoria Lomasko, ja que es troba exiliada a Alemanya sense haver accedit a la condició d’asilada.

En aquest sentit, el PEN Català diu que el Premi Veu Lliure 2022 és també un “acte de denúncia de la política restrictiva dels països de la Unió Europea a l’hora de concedir asil a les persones que fugen de la repressió del règim de Putin. És la mateixa política restrictiva que han patit i pateixen els que fugen d’altres dictadures i d’altres guerres”.

Amb tot, el PEN Català confia que, una vegada concedit el guardó, pugui convidar l’artista gràfica a Catalunya durant el primer trimestre de 2023, en col·laboració amb altres entitats, per poder reconèixer-li els mèrits de manera directa.

Lomasko va visitar breument Catalunya al setembre durant la Setmana del Llibre en Català, on va presentar L’última artista soviètica. L’edició catalana va ser la primera del llibre publicada en qualsevol país i idioma, destaca l’entitat.

Artista opositora

Durant la roda de premsa, Victoria Lomasko ha valorat la importància de la concessió del premi en aquests moments, ja que “no tothom està preparat per fer alguna cosa per una persona que té el passaport rus, independentment de què has fet en aquesta vida”. En aquest sentit, ha lamentat que moltes persones “han donat l’esquena” a les d’origen rus.

Lomasko s’ha referit a ella mateixa com a una artista d’oposició, però que ja no està de moda a causa de la seva nacionalitat. Per això, ha donat les gràcies al suport i ajuda de la seva editora en català, Godall Edicions, i a les d’altres llengües, per veure més enllà del seu passaport i valorar-la com artista.

“Putin està fent la guerra en nom de tots els russos, però no vol dir que tots els russos pensem el mateix que ell”, ha dit, tot admetent que sent molta ira. “Crec que hem de separar el dictador, el criminal, i les persones russes. I més les persones que durant els últims anys han lluitat i continuen lluitant” contra el seu règim, ha afegit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram