El jurat de la 30a edició del Premi Internacional Catalunya ha decidit distingir l’enginyer nord-americà Vinton G. Cerf, conegut com un dels “pares” d’internet i actual vicepresident de Google. Així ho ha anunciat aquest dimecres el president de la Generalitat i també del jurat, Quim Torra. El guardó està dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies.

Cerf ha estat premiat “per la seva contribució, tant des del vessant tecnològic com cultural i social, al desenvolupament d’internet com a infraestructura bàsica de la nostra societat, vetllant sempre perquè sigui una xarxa oberta a tothom”.

El veredicte destaca que Vinton Cerf va ser el creador del protocol IP i ha esdevingut un “interlocutor ineludible de qualsevol instància, pública o privada que pretengui reflexionar o actuar en els àmbits social, polític o jurídic d’internet”. En aquesta línia, assegura que les seves idees, activitats i responsabilitats “han estat decisives en la configuració actual de la xarxa i en el seu desenvolupament global i harmònic”.

A més, el jurat ressalta la seva vinculació amb Catalunya, ja que era el president de l’organisme internacional que va autoritzar el domini .cat: “Va actuar amb una imparcialitat i professionalitat lliure d’influències alienes, la qual cosa va acabar essent decisiva per a la consecució del primer domini d’una llengua a internet”, assenyala al respecte.

Vinton Cerf rebrà el Premi Internacional Catalunya el proper 25 de març en un acte al Palau de la Generalitat presidit per Quim Torra.

Enguany al guardó s’havien presentat 109 candidatures de 50 països.

La Generalitat va crear el premi 1989 per distingir aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.