La Viquipèdia en català està d’aniversari. Aquest dimecres 17 de març farà 10 anys de la publicació de la primera entrada en català de l’enciclopèdia lliure i, per celebrar-ho, aquest portal web col·laboratiu ha convocat a tots els seus seguidors el dissabte 19 perquè editin una entrada i col·laborin a la vegada amb l’objectiu d’assolir la xifra de 2.000 editors en un sol dia, la qual cosa suposaria un nou rècord d’edició.

A la Viquipèdia en català editen una mitjana de 300 editors diaris, que al cap del mes es converteixen en 1.300 editors mensuals de mitjana. El rècord de 2.000 editors s’aspira a assolir coincidint amb la Festa de celebració dels 10 anys de la Viquipèdia, que tindrà lloc a la seu dels Castellers de Barcelona, al carrer Bilbao 212 de la capital catatalana.

A banda d’intentar establir un nou rècord, la jornada té la intenció de donar a conèixer el funcionament de la Viquipèdia: es podrà veure una breu exposició sobre què és i com funciona aquest mitjà col·laboratiu, conèixer alguns dels seus contribuïdors més actius, facilitar la coneixença de persones que creuen en compartir el coneixement de forma lliure i en català i es podrà ajudar a fer créixer el volum de coneixement que ja actualment atresora la Viquipèdia.

A banda, durant tota la setmana hi haurà diversos actes de celebració del desè aniversari arreu del territori.

La Wikipedia a nivell internacional va ser fundada el gener de 2001 per Jimmy Wales. La Viquipèdia en català va ser la segona versió idiomàtica en comptar amb algun article (després de l’anglesa) i la tercera en ser creada. La primera entrada data del 17 de març a les 01:41. Es tracta de la paraula Àbac, i va ser introduïda per Daniel José Queralto, editant com a usuari anònim des d’Andorra.

En data de 21 de desembre de 2010, la Viquipèdia en català comptabilitzava ja 300.000 articles, superant la versió en noruec i situant-se tretzena en nombre d’articles. 480 d’aquests, han estat distingits, i Viquipèdia és la desena amb més articles de qualitat. La Viquipèdia en català també lidera la llista de 1.000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir, i 95 d’aquests articles estan més desenvolupats en català que en cap altre idioma.