En poc més d’un any d’existència, xip/tv, la plataforma de televisió per internet de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), dóna suport ja a més de setanta municipis que tenen el seu propi canal local, ja sigui directament o a través d’un consorci públic de televisió.

A més, des de desembre del 2009, xip/tv ha superat els 800.000 vídeos vistos, amb una mitjana de 62.000 cada mes. El director general de la XAL, Marc Melillas, entén que aquestes dades són “la confirmació de les expectatives que teníem amb la creació d’una plataforma que permetés a les televisions locals poder oferir un servei personalitzat de televisió a la carta”.

Melillas està convençut que “la tendència del sector avança cap a serveis més personalitzats i d’accés permanent que estan alterant els hàbits de consum de la informació i de l’entreteniment”. En aquest sentit, el director general assumeix que a la XAL li tocava “acompanyar les televisions locals per que no quedessin al marge d’aquesta tendència”.

Per a Melillas, el resultat de tot plegat és “una mostra del dinamisme del sector de la comunicació local i de la capacitat de produir continguts des d’arreu del territori”.

Actualment, hi ha setze entitats adherides a la XAL (televisions, consorcis o municipis) que utilitzen xip/tv, l’única televisió per internet centrada en els canals de proximitat que existeix a tot l’Estat.

Per zones, a l’àrea de Barcelona, xip/tv dóna servei amb canals propis a la TV de L’Hospitalet i a TV Badalona. Al Maresme, un total de dinou municipis disposen de xip/tv, a través del canal del consorci públic m1tv. També tenen el seu canal de xip/tv local els onze municipis integrats a VOTV (Vallès Oriental Televisió), mentre que al Garraf són sis els municipis que tenen el seu propi espai de televisió local a través de Canal Blau-Maricel TV. Al Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà, TAC 12 ofereix continguts diferenciats per a set municipis, i a les comarques de Girona hi trobem TV Costa Brava, amb el seu canal de xip/tv, que ofereix servei a catorze municipis.

A més dels consorcis que apleguen diversos municipis, a xip/tv tenen el seu propi canal El 9 TV, Lleida TV, Olot TV, TV del Ripollès, Canal Camp, Esplugues TV, la televisió nacional d’Andorra, i la televisió per internet de la Vall d’Aran, Hèm TV. El primer municipi que no pertany a cap consorci de TDT local però que ha posat en marxa un canal IP gràcies a xip/tv és Sant Joan Despí, amb el projecte Despí TV.

Mirant cap al futur, hi ha diversos canals locals que preparen la seva estrena en xip/tv com ara Canal Reus, Conca TV, Canal Terrassa-Vallès, Penedès TV, L’Ebre TV i Gavà TV.