L’agregador de notícies d’Axel Springer per a dispositius mòbils Samsung, Upday, ha arribat a un acord amb CEDRO per a l’abonament de drets d’autor per l’agregació de fragments no significatius de continguts digitals.

“Aquesta companyia alemanya es converteix així en el primer agregador de notícies a Espanya que paga drets de propietat intel·lectual en el desenvolupament del seu model de negoci”, destacava el director general de CEDRO, Jorge Corrales.

Per a la plataforma Xnet, el signat “no és realment un ‘acord’ entre gremis”, sinó que es tracta d’una “operació d’interès circular”, una “simulació” per intentar avalar l’anomenada taxa Google o cànon AEDE.

Xnet recorda que Axel Springer és beneficiari de la taxa Google com a grup editor de mitjans. Així doncs, al seu parer “no només part dels diners que pagui Upday podria acabar tornant a Axel Springer, sinó que el grup té un interès evident en posar en funcionament el cobrament d’aquesta taxa creant precedent”.

Malgrat es desconeixen els detalls de l’acord amb Upday, fa un any CEDRO va plantejar que els agregadors de notícies paguessin una tarifa de 0,05044854 euros per usuari únic al dia. Això faria que, en el cas de Menéame, amb 139.000 usuaris únics diaris, el 2016 haurien d’haver abonat 2,56 milions d’euros, quan la facturació va ser de 125.000 euros.

“Un agregador de notícies propietat d’un mitjà editorial avalant una taxa als agregadors a favor dels mitjans editorials. El cercle d’interessos es tanca al voltant del monopoli dels grans mitjans editorials amb una llei a mida, mentre empreses natives digitals es veuen abocades al tancament”, denuncia Xnet.

Per a la plataforma d’activistes, l’acord entre Upday i CEDRO només busca “donar una falsa impressió i exemple de viabilitat de la taxa, quan objectivament ha estat un fracàs”.