La plataforma YouTube ha retirat vuit llistes de reproducció de temàtica eròtica i/o sexual que incloïen vídeos protagonitzats per menors d’edat a instàncies del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

El CAC explica que els vídeos mostraven nenes realitzant activitats de caràcter innocent com ballar, practicar algun tipus d’activitat física o jugar a la piscina, els quals s’oferien en llistes de distribució (amb títols com Hot teens, All sizes tits, Culitos Sex) acompanyats de peces de caràcter eròtic o sexual protagonitzats per persones adultes, de manera que es modificava el sentit i la finalitat inicial dels continguts.

L’ens regulador considera que la pràctica d’incloure un vídeo enregistrat en un entorn personal o familiar en una llista de caràcter sexual adreçada a un públic adult suposa un “canvi de context” que incompleix les condicions d’ús de YouTube.

En aquesta línia, remarca que, a l’epígraf Seguretat infantil, la plataforma explicita que no està permès el contingut amb participació de persones menors d’edat de caràcter innocent quan es difon amb la intenció de proporcionar plaer sexual.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha reconegut la celeritat en la retirada de les llistes, i ha instat YouTube a adoptar mesures per evitar que es pugui repter la situació.

Loppacher ha qualificat de “molt greu” la sexualització de vídeos protagonitzats per menors d’edat, i ha recomanat a les persones usuàries que extremin la prudència. “Convé subratllar el fet que en el mateix moment en què es puja un contingut personal o familiar en una plataforma se’n perd el control i la imatge dels nostres fills o filles pot acabar, sense saber-ho, en una llista de tipus sexual”, ha advertit.

275 vídeos de menors en llistes eròtiques

Un informe del CAC identificava vuit llistes de reproducció que incloïen 415 vídeos, dels quals 275 estaven protagonitzats per menors d’edat. En conjunt, les peces que han estat objecte de l’anàlisi del CAC (que no ha tingut en compte videoclips musicals professionals) suposen 488 milions de visualitzacions.

Amb la retirada d’aquestes vuit llistes ja són 108 els continguts perjudicials d’internet que les plataformes han retirat a instàncies del CAC en àmbits com la pornografia infantil, l’anorèxia i la bulímia, la violència masclista, la incitació al suïcidi, la pedofília o l’homofòbia