La integració de la comunicació i divulgació científiques hauria de ser una part inherent als continguts periodístics quotidians, tot i que, lamentablement, aquest no és sempre el cas. La comunicació científica, sovint relegada al fons del panorama periodístic, lluita per aconseguir la visibilitat que mereix. Amb freqüència, les notícies relacionades amb la ciència es troben “amagades” dins de les seccions de societat dels mitjans de comunicació, sense una periodicitat ni secció específiques. De fet, l’abril del 2020, en plena pandèmia, diferents col·legis professionals, centres de recerca, entitats socials, etc. van signar un manifest dirigit a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals instant a una major presència de la ciència en els mitjans de comunicació.

És evident que ens calen persones que sàpiguen traslladar aquests avenços a la població en general amb un llenguatge entenedor, senzill però rigorós: ens calen periodistes especialitzats en informació científica o científics que sàpiguen i vulguin comunicar. Així que, després d’anys rere la bata de laboratori, i participant en diferents iniciatives i projectes de divulgació científica en el meu temps lliure, he decidit embarcar-me en un nou projecte de divulgació científica, però aquest cop amb una perspectiva professional. Deixar enrere el voluntarisme, encara que valuós en algunes ocasions, per professionalitzar-me en la comunicació científica ha estat un pas que ha sorprès a molts. Ara, ha arribat l’hora d’ensenyar el que hi ha darrere l’interrogant de la dedicació professional: 7Ciències. Un portal destinat a donar visibilitat al coneixement científic de manera propera i accessible, en català.

El portal 7Ciències té la intenció de ser una finestra oberta al món del coneixement científic. Fa un mes que el vam presentar públicament en un acte a l’Espai Línia de Barcelona. El portal inclou reportatges, articles d’opinió, articles d’història de la ciència, entrevistes i molt més. L’objectiu principal de 7Ciències és compartir el coneixement i posar un granet de sorra per construir societats amb una capacitat de decisió informada en temes científics i fomentar la igualtat d’oportunitats. A través de reportatges, entrevistes i altres continguts, aspirem a despertar la curiositat i fomentar una comprensió més profunda de la ciència.

“Ens calen periodistes especialitzats en informació científica o científics que sàpiguen i vulguin comunicar”

A més, si amb això no en teniu prou, pretenem crear un ecosistema de divulgació científica en català. Això implica involucrar la comunitat científica, empreses del sector de la salut i la biotecnologia, els interessats en la recerca i la ciència, i tots aquells que desitgin formar part d’aquesta iniciativa. La col·laboració i el creixement conjunt són claus per construir un espai on la ciència esdevingui accessible a tothom.

Perquè, on són les empreses tecnològiques i biotecnològiques del nostre país? Els centres de recerca públics i les universitats sovintegen més en les planes informatives. Segons l’últim informe de Biocat, el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya aglutinava el 2022 més de 1.350 empreses i 91 entitats de recerca establertes a la regió. Un ecosistema concentrat majoritàriament a l’àrea metropolitana de Barcelona i que, juntament amb els serveis sanitaris, genera un impacte econòmic del 8,7 % sobre el PIB. Catalunya és la primera regió exportadora en productes del sector de la salut a l’Estat espanyol.

Així, amb aquest nou portal i ecosistema de divulgació científica en català, volem donar a conèixer tots els actors i aspirem a despertar la passió pel coneixement per construir un futur on la ciència sigui una part integral de la nostra cultura. En cada article, en cada reportatge, plantem les llavors de la curiositat perquè puguin florir en una societat amb una comprensió més àmplia i crítica de la ciència que ens envolta.

Núria Coll Bonfill, divulgadora científica i directora de 7Ciències.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram