L’Agència Catalana de Notícies disposa, des de l’1 d’abril, del primer conveni col·lectiu de la seva història, acordat després de mesos de negociacions tan intenses com franques entre el comitè de direcció i el comitè de treballadors. El conveni consolida les condicions laborals de la plantilla de l’ACN i aplica les 37,5 hores setmanals, entre molts altres avenços laborals que són de justícia en una organització com aquesta.

La firma definitiva del conveni es va materialitzar el 29 de març, dos dies abans de cessar com a director de l’Agència nacional de notícies del país. No se m’acut millor manera de tancar aquests sis anys dirigint l’ACN que deixant endreçat també el marc de relacions laborals. Era imperatiu que l’ACN disposés de conveni propi i acabés així amb una anomalia que s’ha allargat 22 anys. Incidir en la qualitat del treball ha estat i ha de seguir sent un objectiu estratègic transversal indestriable d’un servei d’Agència pública de notícies de qualitat, prestigi i compromesa amb la justícia social i els Drets Humans.

També, aquest mes de gener l’ACN va estrenar nova plataforma digital. Un salt endavant des del punt de vista qualitatiu que esdevé un punt d’inflexió perquè l’Agència recuperi l’ambició per tornar a ser motor d’innovació tecnològica. Amb l’estrena de la nova plataforma, l’ACN ha posat els fonaments necessaris per a projectar nous desenvolupaments que ja s’estan executant, i per a la incorporació progressiva de la tecnologia blockchain i l’NFT que permetran l’ampliació del catàleg de serveis periodístics, atents a les noves realitats, escenaris i mercats que irrompran més aviat que tard. Tant la nova plataforma digital com el nou conveni col·lectiu són dos projectes amb gran impacte tant en la qualitat del treball com en la qualitat del servei, i són la culminació del programa de renovació estratègica definit a l’inici d’aquest cicle que he dirigit.

Nous fonaments estratègics

Ha estat un cicle de sis anys convulsos en què hem hagut de fer front a una intensitat i tensió informativa excepcional. I també una etapa en què l’organització ha treballat de valent i sense descans per repensar-se de portes endins, transformar la cultura organitzativa interna apostant de manera decidida per fer-la més horitzontal, per modernitzar-la i adaptar un model d’èxit a un entorn mediàtic immers en una transformació profunda. Donant-li més visibilitat, adaptant-la als nous hàbits de consum de continguts i buscant la complicitat de la ciutadania per incorporar-la en l’imaginari col·lectiu com la tercera pota del sistema de mitjans de comunicació nacionals de Catalunya, al costat dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

He tingut la sort immensa de dirigir aquesta etapa al costat d’un equip entregat, generós, entusiasta i, per damunt de tot això, format per bones persones, que és tant com dir bons i bones professionals, en totes i cadascuna de les àrees: periodística, financera, administrativa, comercial i tecnològica. Sense cap mena de dubte, aquesta ha estat la clau perquè l’Agència nacional de notícies de Catalunya s’hagi erigit en un actor plural amb ambició periodística nacional, amb voluntat de projecció internacional i compromès amb la proximitat territorial, la llengua catalana i l’espai català de comunicació, a l’altura de l’encàrrec de servei públic que té encomanat. A tots ells els estic profundament agraït. Com també ho estic amb la complicitat dels membres del consell d’administració, amb qui hem compartit llargues sessions de reflexió, debat i treball.

L’ACN és avui, i malgrat tots els obstacles que hem trobat en el camí, una empresa pública amb la moral renovada, alineada amb els objectius estratègics del país, convençuda de la voluntat de ser-hi amb ambició, d’aportar valor i ser referents de rigor i veracitat en un entorn hipersaturat d’impactes informatius, terreny adobat a la desinformació. Sense cap altra causa que la del servei públic i el periodisme solvent i veraç. Feta i pensada en català i al servei de l’enfortiment de l’espai català de comunicació. Un mirall nítid del país, des de tots els territoris, amb presència estable en tots els focus de decisió amb repercussió a Catalunya, també fora del país.

Ha estat un autèntic honor poder servir el meu país des de la direcció de l’Agència nacional de notícies i haver pogut contribuir activament a una endreça general que de seguida vam veure que s’havia d’abordar de manera prioritària i urgent, malgrat totes les dificultats, per estabilitzar-la i poder-la fer més present, més necessària, més útil, més visible i, en definitiva, més influent. La nova etapa que s’ha obert ara la lidera des de dilluns 4 d’abril el company periodista Iu Forn, que n’ha assumit la direcció. Li desitjo tota la sort i encerts del món. Trobarà en mi sempre un aliat incondicional en la defensa d’una Agència nacional de notícies seriosa, inquieta, ambiciosa i exigent.

Marc Colomer, periodista, exdirector de l’Agència Catalana de Notícies.