La Comissió Europea presentarà la Llei Europea de Llibertat de Mitjans (EMFA) a principis de l’any vinent i actualment té oberta una consulta pública que acaba el 15 de gener. Les associacions d’editors de tot Europa hi estan participant, però no pas les associacions d’editors de premsa de proximitat de Catalunya, en no formar part de cap associació o federació estatal i tampoc europea. És el greu problema de l’aïllament. Si Catalunya té el deure i l’obligació de fer-se escoltar i sentir a Brussel·les i a Madrid, els editors locals catalans haurien d’haver pres la iniciativa fa molts anys, amb l’objectiu de salvaguardar el pluralisme i la independència dels mitjans de comunicació a casa nostra, dues de les pedres angulars de la democràcia.

Estic convençut que les associacions catalanes d’editors de premsa no generalista (AMIC, APPEC i ACPC) comparteixen la intenció de la Comissió Europea de proposar una Llei Europea de Llibertat de Mitjans, especialment per fomentar la competència no distorsionada entre les empreses de mitjans. Però cap d’elles s’hi ha pronunciat públicament ni ha fet un pas per unir-se, per exemple, a l’European Independent Media Publishers (EIMP), que reuneix associacions nacionals d’editors de mitjans i empreses actives en el sector de l’edició de mitjans a la Unió Europea.

L’EIMP representa editors innovadors, independents, locals i regionals, amb l’objectiu de promoure el pluralisme dels mitjans de comunicació i un ecosistema que fomenti el creixement dels editors de mitjans petits. Com diu el seu web, “salvaguardar i fomentar el pluralisme dels mitjans té diverses facetes, que van des de la transparència de la propietat fins a les barreres econòmiques a l’entrada i la sostenibilitat, la interferència de l’estat i la seguretat dels periodistes”.

Les associacions de mitjans locals i comarcals i publicacions periòdiques de Catalunya han de poder desactivar-se dels drets veïns i ser lliures per seguir els models de negoci que considerin més adequats i evitar el risc de limitar el pluralisme dels mitjans, que és el que pretén, entre altres coses, la Llei Europea de Llibertat de Mitjans, que ara està en període de rebre comentaris.

Els editors catalans tenen l’obligació de lluitar també, braç a braç, amb la resta de mitjans europeus, perquè les normes establertes en l’àmbit de la UE, i després transposades i aplicades en l’àmbit dels estats membres, no afavoreixin la disparitat entre els mitjans de comunicació grans, establerts i actuals, i els mitjans petits, independents i innovadors.

Cal ser a Madrid i cal ser a Europa, fora complex. Tenim l’exemple de l’EMFA: una oportunitat per introduir un marc que contribuiria a promoure unes condicions de joc equitatives en els sectors dels mitjans de comunicació a tota la UE i encoratjar els actors dels mitjans a perseguir models de negoci més innovadors i sostenibles, augmentant així el pluralisme dels mitjans i fent un periodisme de qualitat. En resum, una protecció per als editors.

Estanis Alcover i Martí, periodista i consultor de comunicació.

Article publicat al número de tardor 2022 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram