Les quatre diputacions catalanes han decidit sumar esforços en la promoció de la comunicació de proximitat a través de la Xarxa Audiovisual Local. Aquest dijous, el ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat la incorporació de les corporacions de Girona, Lleida i Tarragona, les quals es preveu que acordin la seva entrada durant el març en les respectives sessions plenàries.

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha afirmat que la XAL ha demostrat ser “un model d’èxit, una gran eina per al foment i promoció de la comunicació de proximitat, que cal fer extensiu a tot el país”. Per aquest motiu, les altres diputacions “han demanat integrar-se” en l’estructura de La Xarxa, segons ha explicat Esteve.

L’acord del ple de la Diputació de Barcelona per permetre la integració de la resta de diputacions s’ha aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC-AM i ICV-EUiA-EPM, i l’abstenció de PSC-PM i PP.

Canvi jurídic i de denominació

Actualment, la XAL és una societat mercantil de capital públic participada per la Diputació de Barcelona. Amb l’entrada de la resta de diputacions, es modificarà la seva figura jurídica a la de societat anònima i es passarà a denominar Xarxa de Comunicació Local (com la marca amb què actualment gestiona la plataforma).

A més, tant la junta general com el consell d’administració de la nova Xarxa incorporaran nous consellers en representació de totes les diputacions de manera proporcional al pes de cadascuna d’elles. Actualment, l’òrgan de govern l’integren nou representants i està presidit per Salvador Esteve.

Una vella aspiració del sector

La Xarxa Audiovisual Local va ser creada el 2004 per la Diputació de Barcelona, aleshores governada pel PSC, per promoure i fomentar la comunicació local. Un any abans, les altres tres corporacions, en mans de CiU, havien posat en marxa Comunicàlia. Malgrat les veus que apostaven per una única plataforma per a tot el país, el partidisme no ho va fer possible, ni tan sols quan Comunicàlia va tancar el 2011 per problemes de finançament.

Ara, amb totes les diputacions governades per CiU, sense Comunicàlia, i amb COMRàdio absorbida des de mitjan de 2012, les quatre corporacions han decidit integrar-se a la XAL perquè actuï com a plataforma de continguts per a televisions i ràdios locals de tot el país. Una decisió lògica tenint en compte que des de fa temps La Xarxa hi té adherides cadenes i emissores de fora la demarcació de Barcelona. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram