Al marge de l’habitual incontinència verbal que s’acostuma a llegir o escoltar arreu, cal precisar que l’inici de la primavera està sent calamitosa per als interessos de la funció pública dels mitjans que depenen de les administracions. Es té la sensació que s’ha obert la veda i que a partir d’una obvietat –no hi ha diners a la caixa pública– alguns pretenen desmuntar allò que fins ara ha estat inqüestionable. El reduccionisme que impera alhora d’explicar-ho tot impedeix veure que els mitjans públics, tant els radiofònics com els audiovisuals, necessitaven ja una reestructuració que ara l’escàs finançament públic obliga a accelerar.

La crisi obliga a ser eficients i impedeix la desmesura. La contenció pressupostària, per tant, no és dolenta en si mateixa i té efectes positius i productius pel retorn dels impostos invertits. Això és inqüestionable. Per tant, si calen fer reformes que facin que el sistema sigui més sostenible i menys deficitari, benvingudes siguin aquestes mesures que han de fer prevaldre sempre el sentit públic del mitjà, la seva funció i la vocació de servei que presta.

Per això mateix, trobo un disbarat que es pretengui tancar COMRàdio, amb el que això significa per a la xarxa local de ràdios municipals. O que algú encara defensi l’actual mapa de la TDT en comptes de repensar la viabilitat i el nombre desmesurat d’aquests canals. També trobo un disbarat que es pretengui qüestionar el CAC limitant el seu paper regulador o fins i tot que el president de la CCMA, Enric Marín, vulgui imposar ara a corre-cuita uns canvis (de pressupost, de model i d’estructura) quan s’ha tingut temps –suficient i progressiu– per aplicar allò que ja se sabia inevitable.

Les presses i la crisi són un còctel explosiu i res aconsellable. El terme ‘decadència’ –utilitzat imprudentment pel mateix Marín– mostra gràficament una realitat que els propis mitjans públics han de frenar amb la força dels fets, però també de les dades. Així com ‘redimensionar’ sona millor que ‘retallar’ o ‘aprimar’, ’externalitzar’ suavitza allò que es vol ‘privatitzar’. ‘Tancar’ no deixa opcions ni dialèctiques.

David Centol. Editor del Grup Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram