En un context d’informacions negatives per la pandèmia que causa estralls arreu del món, els dos anys del portal Exterior.cat són una magnífica notícia per a la diàspora catalana i per al país en general. La Catalunya Exterior gaudeix d’una eina informativa de primer ordre que ha esdevingut imprescindible per conèixer l’activitat dels centenars de milers de catalans que viuen a l’exterior, molts dels quals agrupats en més de 120 entitats associatives socials i culturals, els casals catalans.

L’aparició d’Exterior.cat va posar fi a un greuge que feia massa temps que durava: els mitjans catalans fan molt poc cas –o ignoren directament– la Catalunya Exterior. Un col·lectiu que en els moments més foscos del país ha donat sempre la talla en la lluita per la preservació de la llengua i la cultura catalanes, que avui té una força renovada per una nova onada migratòria motivada per la crisi i per la recerca de noves oportunitats. Exterior.cat cobreix amb escreix aquesta mancança i per això ha esdevingut una referència indiscutible entre els catalans de l’exterior.

En només 24 mesos s’ha consolidat com el mitjà indispensable per informar-se sobre la Catalunya Exterior i per informar Catalunya del que fan els catalans de la diàspora

Exterior.cat ha cremat etapes amb una velocitat increïble. En només 24 mesos s’ha consolidat com el mitjà indispensable per informar-se sobre la Catalunya Exterior i per informar Catalunya del que fan els catalans de la diàspora. Ens hem acostumat tant a visitar Exterior.cat per mantenir-nos al dia que ens sembla que hi és des de sempre. És el que passa quan un projecte s’encara amb seriositat i compromís.

Cal donar l’enhorabona manera entusiasta al Grup Comunicació 21 que encapçala David Centol per engegar un projecte tan necessari per al país, i felicitar molt especialment la direcció periodística de Quim Miró, que ha sabut captar i transmetre d’una forma extraordinària l’impuls ancestral de la Catalunya Exterior per difondre la nostra cultura i explicar la manera catalana de fer les coses.

La feina periodística i la funció social del portal Exterior.cat ens va servir d’inspiració per crear l’emissora Ràdio Amèrica Barcelona, pensada com un pont bidireccional entre Catalunya i Amèrica. Vam trobar una complicitat instantània i una gran generositat per part d’Exterior.cat que també cal posar de relleu. Estem segurs que ens espera un gran futur de cooperació per treballar plegats per la diàspora.

Per molts anys Exterior.cat!

Germà Capdevila, editor d’Esguard Publicacions i director de RAB Ràdio.

 

Article publicat a Exterior.cat