Benvinguts a Montalpina, una població situada a les muntanyes del Pirineu. Montalpina és una població plena de vida i activitat, amb una natura exuberant i una comunitat forta i unida. Però, recentment, ha arribat una problemàtica que ha posat en perill l’equilibri de la seva comunitat i de la seva natura: l’empresa elèctrica local ha proposat la construcció d’una nova central hidroelèctrica a les muntanyes properes a Montalpina. La central seria una font d’energia renovable i neta per a la població, però també posaria en perill la biodiversitat de la zona i els recursos naturals. La comunitat de Montalpina està dividida sobre aquest tema i és aquí on entreu vosaltres (…)

A continuació, es donen les instruccions als alumnes de 4t d’ESO perquè assumeixin els rols que ha predeterminat el ChatGPT, interpretant les instruccions del professor: grups de treball, personatges de la història, els informes sobre les conseqüències ambientals del projecte, els estudis socioeconòmics que se’n derivaran, la informació periodística que caldrà elaborar per conscienciar la població, les preguntes de l’enquesta per conèixer l’opinió dels veïns afectats, i us estalvio el llarg etcètera de detalls (temps que tindrà cada grup per a la presentació del seu treball, puntuacions, esdeveniments inesperats que poden capgirar el projecte, debats i més debats a l’aula…). Tot plegat ha captat l’atenció dels estudiants i ha convençut l’ensenyant de les magnífiques eines de què disposarà a partir d’ara amb la intel·ligència artificial (IA) perquè les seves classes siguin atractives. Mai havia estat tan fàcil i ràpid organitzar el programa de curs. L’estalvi de temps i d’esforç intel·lectual els té garantits a partir d’ara.

Un estalvi d’esforç intel·lectual proporcionat per la revolució tecnològica que coincideix, justament, amb allò que experts tecnològics, científics, acadèmics, empresaris i historiadors han identificat ja com un risc per a la societat. Demanen una aturada temporal de la cursa que protagonitzen les empreses tecnològiques en el desenvolupament de la IA, per analitzar a fons les conseqüències que pot tenir per a la Humanitat si no s’estableix una ordenació i normativa legal. S’alerta de la possible pèrdua de generacions senceres condicionades, mediatitzades (no s’atreveixen a dir idiotitzades) per l’ús massiu, indiscriminat, de les xarxes socials i de la telefonia mòbil, i pronostiquen l’endormiscament de ments fins ara brillants en la investigació científica i acadèmica, que la IA arraconarà a tasques insubstancials. Diuen els experts que en altres ocasions que les revolucions tecnològiques han situat la Humanitat en una cruïlla incerta s’han fet aturades estratègiques per encertar el camí. Tanmateix, dins del mateix grup hi ha qui tem que la proposta d’aturada estiuenca pugui amagar una estratègia de les grans companyies tecnològiques per guanyar temps i posició capdavantera en la cursa.

Cal insistir una vegada més en el compromís que haurien de demostrar els mitjans de comunicació a l’hora de denunciar la transcendència de tants elements de preocupació com ens dona la realitat del dia a dia

Pobres de nosaltres, ni les veiem a passar tantes subtileses. El que és cert, però, és que aquesta nostra considerada “societat de la comunicació” va enrere en llibertats i guanys socials. Cada vegada més mediatitzada, es va decantant cap a un model devaluat de la realitat gràcies al consum de continguts acrítics, de pur entreteniment, facilitats per una tecnologia increïblement útil, però perillosament tòxica, que permet manipulacions indetectables pel comú dels mortals en mans de gent sense escrúpols.

Vista la creixent degradació de la convivència ciutadana (violència al carrer, agressions sexuals amb víctimes i agressors menors d’edat, violació de drets fonamentals…), fet que evidencia l’evolució cap a una societat cada vegada més mancada de valors socials i esperit crític, cal insistir una vegada més en el compromís que haurien de demostrar els mitjans de comunicació a l’hora de denunciar la transcendència de tants elements de preocupació com ens dona la realitat del dia a dia. He escrit en un altre moment que sorprèn el paper actiu (o negligent) que exerceix la família en l’assumpció dels valors que deu transmetre la Kings League, posem per cas, sense que hi hagi hagut una reflexió seriosa sobre el “fenomen” que enganxa durant sis hores famílies senceres al Camp Nou, i captiva milions de seguidors a les xarxes. Algú ha mostrat preocupació per si el futbol “normal” continuarà funcionant com a encanteri social i negoci (vergonyós), però poca cosa més.

El canvi de model de societat, la banalització galopant, la implantació de nous valors i comportaments que es couen des de les xarxes és ben evident, però no sembla que atabali massa. Ni a la societat global, ni als mitjans de comunicació que malviuen entre la contradicció del negoci i la independència editorial. Tema a part és la professió periodística sotmesa (precaritzada) per aquesta contradicció que, vist des de la comoditat de qui no en depèn vitalment, hauria d’afrontar amb determinació per superar-la. Vull dir que fora bo que aquells que en depenen tinguessin una actitud diferent de la del professor enamorat del ChatGPT.

Gonçal Mazcuñán i Boix, periodista.

Article publicat al número de primavera 2023 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram