L’anunci oficial d’Hermes de fusionar les capçaleres El Punt i l’Avui té un efecte col·lateral que l’editora no ha comentat: es tracta de les edicions locals, algunes d’elles amb prop de vint anys d ‘existència, i que deixaran d’editar-se a partir del proper 31 de juliol. En clau d’estratègia empresarial és clar que la nova capçalera serà molt més sòlida que la suma de les dues anteriors: podrà capitalitzar sinergies, lectors, circulació, i simplificarà l’estructura industrial permetent accelerar la reducció de la massa laboral, el gran cavall de batall d’Hermes, amb una plantilla clarament sobredimensionada malgrat els últims ajusts.

Així doncs, les edicions específiques del Barcelonès Nord, Maresme, Penedès, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre deixaran d’editar-se. Queden com l’exponent fallit d’un macroprojecte editorial que no ha quallat malgrat les enormes sumes de recursos invertits pels gironins, que van veure en l’expansió territorial (des d’òptiques locals) la manera de fer extensible a la resta de Catalunya l’èxit d’El Punt de Girona, que conserven.

L’experiment no ha funcionat, però vint anys desprès El Punt aconsegueix tenir presència al 100% del territori català, malgrat el rodeig de 390 graus. Amb una paradoxa: la fusió li permet arribar al mercat de Lleida, l’única província que es resistia al plans expansionistes del cervell visionari d’en Vall i Clara, vicepresident executiu del grup.

El tancament de les edicions locals, especialment a Badalona i al Maresme, esdevenen una oportunitat per altres grups de comunicació independents amb presència a aquests territoris que els permetrà ocupar l’espai de referència periodística. Malgrat que El Punt mai va reeixir publicitàriament, no hi ha cap dubte que el rotatiu mantenia amb el seu rigor periodístic un alt nivell de referència local, que ara quedarà orfe fins el proper relleu. Un relleu que es plasmarà amb periòdics no diaris, i amb canals alternatius al quiosc, com el gratuït, però que ocuparan perfectament uns espais comunicatius necessitats de mirades i relats locals.

Estic segur, com a editor de les capçaleres Línia Badalona i Línia Maresme, que el relleu natural queda salvaguardat. L’esforç de vint anys no quedarà en un no-res. Es continuaran editant periòdics locals, això sí, diferents, molt més modestos, però igualment útils, i amb capacitats per fer sostenible allò que la crisi ha impossibilitat. Un relleu natural indispensable per mantenir en alça el valor de la informació de proximitat en català.

David Centol. Editor del Grup Comunicació 21

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram