El Sr. Cuní i 8tv tenen tot el dret de fer un debat amb qui els vingui de gust. Que una Junta Electoral obligui a acceptar la presència d’un representant del PSC diferent al que havien convidat, perquè així ho diu la llei, forma part de l’eterna batalla de la professió en contra dels blocs electorals, tal com ja s’ha encarregat de denunciar el Col·legi de Periodistes.

Ara bé, el xou de divendres, sisplau, se’l podien haver estalviat. I que no me’l venguin com un acte heroic a favor del periodisme i la llibertat d’informació, i menys des d’un grup erigit entorn un diari que, de tant en tant, quan li convé, posa un peu a cada banda de la línia que marca el Codi Deontològic (per exemple, en els articles 1, 2, 3 i 12).

I és que l’editorial de dissabte de La Vanguardia, Un debat boicotejat,  arremetia exclusivament contra la decisió de PSC i s’oblidava de la Junta, però a més ho feia narrant els fets de manera molt sui generis. En concret, assegurava que, a banda de Chacón, els altres quatre candidats havien acceptat la invitació de la cadena, feta el passat 30 de setembre, de manera “immediata”.

Però el cert és que la mateixa setmana del debat, a banda de la candidata del PSC, ni Alfred Bosch ni Joan Coscubiela tenien clar el participar-hi (el candidat ecosocialista va confirmar la seva presència en el darrer moment). Segons Tribuna.cat, tenien reticències a un format on els tres periodistes que havien de preguntar als candidats eren de mitjans de Can Godó i considerats propers a CiU.

Així doncs, sense que haguessin acceptat tots els números u per Barcelona a participar en el “debat definitiu”, des de 8tv l’anunciaven des de feia temps amb els noms de tots ells, en una particular barreja de publicitat enganyosa i extorsió mediàtica d’ètica dubtosa. “Si no hi veniu, quedeu en evidència davant els electors”, semblaven advertir-los cofois pel protagonisme que agafaven en la campanya i per l’estratègia seguida per aconseguir-lo.

Però, de la mateixa manera que 8tv hauria de tenir tot el dret de muntar els debats que consideri més oportuns i poder convidar els candidats que vulgui, aquests també el tenen a rebutjar la invitació –millor si és sense excuses d’estar per casa– sense que se’ls pressioni de manera barroera, per molt que el convit vingui del fitxatge estrella de la cadena.

Perquè, tot i que Josep Cuní va assegurar que no tenien intenció deixar el faristol del PSC buit per evidenciar que Chacón s’havia negat a trepitjar 8tv –segurament per motius més propers als plantejats per la cadena que als oferts pel PSC–, es fa difícil de creure: sabent que Chacón no hi faria acte de presència, i just abans que es presentés el número dos dels socialistes per Barcelona brandant la decisió de la Junta Electoral, hi havia els cinc faristols muntats, tal com evidencia una piulada de @ciuduran2011.

El vodevil de divendres no és gratuït, i segurament hi ha intencionalitat en els uns i en els altres. Per a 8tv, Chacón i els socialistes van quedar en evidència; per al PSC, és la cadena de Godó a qui se li va veure el llautó. La resta de candidats no en surten esquitxats. Bé, sí ho fan Josep Antoni Duran i Lleida i Jorge Fernández Díaz depenent de la versió que triem. Segons l’Ara, ambdós van amenaçar amb deixar el plató si en el debat participava el número 2 socialista; segons La Vanguardia, però, tots els candidats van “empassar-se l’orgull” en acceptar la decisió de la Junta Electoral, i va ser en Cuní qui va optar per suspendre el debat.

Si aquesta segona versió fos la bona, el de Tiana passaria un autèntic mal tràngol: havia de renunciar a contracor a oferir una nova lliçó magistral davant polítics i telespectadors.

Pere Giménez @puickades