Fa deu anys, un petit grup de periodistes va decidir organitzar una associació multidisciplinar a l’entorn d’un espai de debat plural i apartidista, que tenia que servir per esperonar un periodisme crític i rigorós i incidir en com es treballa al nostre país. El Grup de Periodistes Ramon Barnils va néixer, doncs, des del neguit d’uns professionals que intuïen que calia un relleu envers altres associacions del col·lectiu gremial, com Gaziel o Lladó, anquilosades i amb estructures més pròpies del segle passat. També era un homenatge pòstum al professor i periodista Ramon Barnils, molt estimat entre la professió i que sempre va defensar l’esperit crític i independent dels professionals.

Un relleu que es tenia que fer des del respecte per unes associacions que van complir les necessitats del seu moment, però que ja no eren les més adequades per construir nous debats en la nova etapa que s’estava produint a la professió. Penso que la joventut del grup de periodistes que conformen Barnils és un dels seus principals actius, i ho demostra que el nou president de l’associació sigui en David Bassa, de quaranta anys, redactor de TV3 i autor de diversos assaigs periodístics.

El Grup Barnils disposa d’una excel·lent eina de comunicació vertebrada a l’entorn del portal de comunicació Mèdia.cat, un observatori crític que creix en usuaris i presència i que permet a l’associació difondre els estudis –alguns d’una lloable complexitat– i mantenir un contacte permanent amb el pols de la professió des de la xarxa.

En un context de crisi total com el que es viu, el propi Bassa ha volgut deixar clar des del principi de la seva presidència que en els propers anys han d’aconseguir tenir un pes propi en el debat sobre el futur de la professió: que l’opinió del grup sigui constant en tot allò que afecti al gremi. Haig d’admetre que resulta estimulant sentir de la veu d’un periodista frases com aquesta: “Més enllà de les ideologies, Grup Barnils és un espai per estimar, viure’l amb intensitat i participar en els debats que incideixen en el conjunt de la professió”.

Val la pena associar-s’hi, no demanen cap carnet.

David Centol. Editor del Grup Comunicació 21