Una de les principals línies de treball que té el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que fa poques setmanes ha començat un nou deganat de quatre anys, i que decididament hem reforçat, és la del treball conjunt amb les onze facultats de Periodisme i Comunicació que hi ha a Catalunya. Hem mantingut algunes reunions que han donat fruits molt importants, com ara l’organització, el novembre passat, d’una jornada d’ètica, amb el suport del Consell de la Informació de Catalunya. I vist l’èxit i la importància de la convocatòria, tindrà continuïtat anual. Aquest any, a més, amb el rerefons de dues fites destacades: el Codi Deontològic celebra aquest 2022 el 30è aniversari i l’organisme que el defensa, el Consell de la Informació de Catalunya, el 25è aniversari.

Amb les facultats hem engegat una altra iniciativa per reforçar el Codi i donar-li més rellevància: en els actes de graduació que s’han començat a fer a finals de l’actual curs universitari, els alumnes han assumit el compromís ètic, una mena de jurament de fer la seva feina d’acord amb els principis del Codi. Un Codi que, no oblidem, va redactar la professió i que s’ha anat actualitzant, ampliant i validant en anys posteriors. Tots plegats, Col·legi, Consell i universitats creiem fermament, no pas d’ara, sinó des de fa anys, que aquesta és la via que ha de regir l’ofici, la feina dels periodistes. I més en un moment en què és molt fàcil accedir a diferents canals i en què és fàcil que ens trobem amb desinformació, amb fake news, amb mentides. Lluitar contra això és un dels grans reptes que tenim actualment.

“Siguem ambiciosos: a tots els alumnes de secundària del país, i també als alumnes que cursen 5è i 6è de primària, a la tercera edat, als casals. A tots ells els hem de donar eines per diferenciar mentides d’informació”

Els periodistes sabem com hem de fer la nostra feina, com obtenir informació a través de fonts fiables, com contrastar-la. Tenim un Codi que ens ho marca i que defineix quina és la nostra actuació, i que garanteix a la ciutadania, als espectadors, als lectors i als oients que aquella informació que els estem donant és una informació veraç.

Per això, juntament amb la pinya que estem fent aquestes tres parts, és més important i necessari que mai que la mateixa ciutadania valori encara més l’existència d’un Codi. I també la classe política. I això, reforçar-ho amb formació general sobre com diferenciar la informació de les mentides, de les fake news. Ho estem fent des de fa 15 anys amb el programa Premsa a les escoles. Però arriba el moment que pensem que aquesta formació, que és molt fàcil i àgil, s’ha de fer arribar a més col·lectius. Siguem ambiciosos: a tots els alumnes de secundària del país, i també als alumnes que cursen 5è i 6è de primària. I també a la tercera edat, als casals. A tots ells els hem de donar eines que diferenciar mentides d’informació. Els periodistes que tot just es graduen, les facultats, el Consell i el Col·legi ho tenim com a prioritat. En defensa, com sempre, del bon periodisme.

Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Article publicat al número d’estiu 2022 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram