En breu farà ja dos anys que la Xarxa pel Dret a la Informació i la Comunicació (Xarxa DIC) va aconseguir aplegar a més de 30 entitats i moviments socials catalans al voltant d’un manifest i un decàleg que recordava que el dret a la informació (i a la comunicació) no era pas una mercaderia sinó un dret ciutadà. La informació és un bé bàsic en democràcia per a què la ciutadania puga exercir els seus drets polítics. Per això es reclamava, a la primera de les taules públiques organitzades per la Xarxa DIC, la democratització dels mitjans a Catalunya, que és l’àmbit geogràfic en el qual ens movem.

El nostre objectiu era posar de manifest un cop més que la informació és un dret tan bàsic com l’educació i la salut: tenim dret a una informació plural, veraç i contrastada, tenim dret a què no ens menteixen ni manipulen i a què ens donen totes les versions d’un fet noticiable, i també tenim dret a ser nosaltres mateixos, la ciutadania, els que comuniquem a partir de mitjans comunitaris.

Ha passat el temps, hem organitzat taules rodones, hem fet comunicats, ens hem reunit amb els partits polítics i hem reclamat aquest dret ciutadà. I ho seguirem fent. També seguirem fent pressió i treballant per assolir la garantia del dret a la informació i en l’àmbit català els processos de canvi polític que estem vivint són una oportunitat fantàstica. El Manifest per la llibertat de premsa de tots i totes presentat aquest dilluns a Barcelona i que han subscrit entitats pertanyents a la Xarxa va en aquest sentit.

A més ara hem iniciat una nova línia de treball per poder fer propostes concretes de noves formes de participació en la gestió i en els continguts dels mitjans públics locals, a Barcelona. Volem aprofitar el canvi polític que ha viscut la capital catalana que, si més no, s’anuncia a si mateix com a més democràtic, més al servei de la ciutadania i més social que els anteriors governs. Són temps de nous escenaris polítics que permeten debatre sobre el dret a la informació i per a poder garantir-lo.

Creiem que s’han de crear espais de participació de la ciutadania en la gestió dels mitjans públics locals de Barcelona. Pensem que hi ha d’haver continguts que gestionen també els moviments socials per poder enriquir i ampliar el debat i la cultura participativa del conjunt de la societat. No estem inventant res, es tracta del dret d’accés dels moviments socials als mitjans de comunicació públics que s’ha practicat tant als mitjans públics catalans i espanyols com d’altres països.

També creiem que hi ha d’haver espais de debats habituals però no de tertulians: els espais de debat han de ser més democràtics i han de comptar amb la presència dels moviments socials i de la ciutadania. I,a més, volem espais on els polítics municipals reten comptes per la gestió davant de preguntes ciutadanes. Creiem que el dret a la informació i la comunicació i la seua garantia, com a drets polítics, mereixen un espai propi dins de l’organigrama municipal: un dret polític bàsic en democràcia que estava inclòs en el programa electoral de Barcelona en Comú. Són algunes de les propostes que anem elaborant i que anirem traient al debat públic en els propers mesos.

Aprofitem, per això, el Dia de la Llibertat d’Expressió per a poder visibilitzar algunes de les nostres demandes. I, finalment, reclamem al partit del govern i a tots aquells que estan representats en l’Ajuntament que s’impliquen en aquest camp, i demanem als moviments socials barcelonins que se sumen a la reivindicació de la garantia del dret a la informació també en l’àmbit local.

Vicent Canet. Coordinador de la Xarxa pel Dret a la Informació i la Comunicació (Xarxa DIC).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram