La Internet catalana s’ha caracteritzat històricament per la innovació i l’esperit pioner. Els primers mitjans digitals de l’Estat neixen a Catalunya, i d’entre els pioners de la xarxa hi destaquen molts catalans. Sense La Infopista i VilaWeb de Vicent Partal i Assumpció Maresma, sense Mediàpolis i La Malla d’Antoni Esteve, i sense Arenyautes d’Oriol Ferran, aleshores a Lavinia també, sense Enredando de Luis Ángel Fernández Hermana, sense Servicom d’Eudald Domènech, sense la web d’El Temps, sense les versions digitals d’El Periódico de Catalunya i La Vanguardia, sense Osona.com (NacióDigital) de Miquel Macià, sense Tinet de Manel Sanromà, sense Adolescents.cat de Jordi Font, sense Racó Català de Joan Camp, Oriol Morell i Guillem Sureda, sense els potentíssims Softcatalà i la Viquipèdia, sense els blogs i els confidencials, sense la Catosfera de Marc Vidal, sense els digitals que anys després apareixerien a redós del debat polític estatutari, el postpujolisme i, més recentment, el procés, sense tot això i tants d’altres projectes que m’és impossible recitar ara de memòria, la Internet catalana no hauria estat més dinàmica i avançada que les comunitats lingüístiques i culturals del seu entorn europeu.

Precisament amb aquest esperit innovador i amb voluntat de continuar avançant i aportant nous formats i mirades, neix el mitjà digital Principal. Des del passat 1 d’octubre, Principal ha entrat a formar part de la comunitat digital catalana i pretén fer-se un espai en el panorama comunicatiu del país. L’oferta és àmplia, rica i competitiva. No obstant, la proposta de Principal és nova i aposta per un format de la informació en l’entorn digital fins ara inèdit a Catalunya i al conjunt de l’Estat. No existeix mitjà de comunicació amb un format de notícia concisa i estructurada pensant en els nous hàbits de consum. Som un mitjà nascut l’any 2022 i això ens obliga a fer un pas més, a impulsar a Catalunya un format nou concebut per al poc temps que la majoria d’usuaris li dediquen a la informació.

No podíem nèixer l’any 2022 i fer un digital com els que es van concebre als inicis d’internet, com les versions digitals dels mitjans tradicionals, o com els que van aparèixer més recentment però encara miraven més la pantalla de l’ordinador que no pas la del mòbil o la tauleta. Amb tota la humilitat i modèstia, l’equip de Principal, amb professionals de llarga trajectòria en el sector com Jordi Font, Maria Macià i Quique Badia, entre d’altres, presenta un format i uns continguts que entenem que encaixen a la perfecció amb les necessitats dels lectors, consumidors, usuaris d’avui dia.

Principal apareix amb ambició periodística, compromís amb el rigor informatiu i l’atreviment imprescindible per trencar vells-nous esquemes

Si la gent diu estar esgotada d’informació, si la gent només dedica de mitjana 12 segons a llegir les notícies que realment l’interessen, si el mòbil és el dispositiu predominant i si la irrupció de les xarxes socials i la sobreinformació han afavorit la proliferació de fake news, Principal havia d’aportar elements sòlids i atrevits per combatre els reptes majúsculs que tot això suposa. I ho volem fer des del periodisme compromès i sense complexes.

Aquests dies ens pregunten si el periodisme ha de donar ‘la informació mastegada’. Fins i tot a algú se li ha escapat l’expressió ‘periodisme de segona’. Res més equivocat que aquest plantejament. Oi que Lluís Foix, Txema Alegre o Pep Puig no van ser tractats mai com a periodistes de segona a les redaccions de La Vanguardia i El Periódico de Catalunya quan es van posar al capdavant de les seves edicions digitals? Oi que Vicent Partal, Antoni Esteve, Oriol Ferran i Miquel Macià no van haver de demostrar la seva professionalitat i ofici periodístic quan van impulsar VilaWeb, La Malla o Osona.com?

Doncs l’any 2022, amb tanta força de xarxes socials, amb tant influencer i directer, amb tanta fake new, amb tant algoritme i monstre tecnològic, amb tanta plataforma nova i dispersió imperant, el projecte de Principal apareix amb ambició periodística, compromís amb el rigor informatiu i l’atreviment imprescindible per trencar vells-nous esquemes, amb una redacció de periodistes, de professionals joves que entenen la comunicació i l’ofici d’una manera molt diferent a la dels que ja comencem a ser grans, a la dels pioners de la Internet catalana i del periodisme digital al nostre país.

Parafrasejant Ramon Barnils, diríem que el periodisme digital que no fem nosaltres serà fet contra un nosaltres entès com a ciutadans exigents en democràcia. I parafrasejant Joan Fuster, diríem que tot projecte digital que no fem en català, amb ambició i innovació, serà fet per altres. És per tot això que creiem que Principal és continuador de la història d’èxit de la Internet catalana, i hi volem contribuir aportant el nostre petit píxel, bit, àtom, tuit…

Saül Gordillo, director de Principal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram