Un dels llibres més venuts aquest passat Sant Jordi va ser La teva salut comença aquí: aprèn a cuidar-te i gaudeix d’una vida sana, de Xevi Verdaguer. L’èxit o la popularitat del llibre, però, preocupa, no per la qualitat intrínseca del llibre, sinó per la credibilitat que pot atorgar-se al missatge del seu autor.

Aquest fenomen pot posar de manifest, com a mínim, dues qüestions rellevants. D’una banda, evidencia que la salut és una preocupació central per a molta gent; i de l’altra, que sovint oblidem el camí per aconseguir-la, un camí que és crucial. La ciència, tot i potser tenir aquesta mirada complexa i que no sempre ofereix respostes definitives i concloents (simplement perquè encara no s’han descobert o explicat alguns fenòmens), continua sent la millor eina per arribar a la comprensió i la millora del benestar i de la salut.

El problema arriba quan, en la cerca de respostes i solucions, es recorre a les pseudociències. Aquest terme s’aplica a tots aquells estudis que, malgrat presentar-se com a científics, en realitat, no segueixen el rigor ni el mètode científic. El perill rau a donar veu a aquestes pseudociències i equiparar-les amb els estudis científics. La ciència es basa en un enfocament metodològic rigorós i en la recerca de conclusions fonamentades, en evidències verificables i subjectes a una revisió per iguals. En canvi, les pseudociències poden fonamentar-se en creences, intuïcions o mètodes que no són subjectes a la mateixa crítica o validació empírica.

Recentment, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) va mostrar la seva preocupació, a través d’un comunicat, per la difusió de continguts pseudocientífics en diferents mitjans de comunicació. I no és per més. Va ser per una entrevista recent al programa Col·lapse, de TV3, amb Xevi Verdaguer (i no sent la primera vegada on apareix en aquest mitjà), presentat com a expert en psiconeuroimmunologia (PNI), considerada una pseudoteràpia.

“És fonamental que els mitjans de comunicació evitin la promoció de pseudociències i donin prioritat a la divulgació científica basada en evidències verificables i en el rigor del mètode científic”

Aquesta preocupació reflecteix la necessitat de vetllar per evitar confusions i perjudicis a la població que poden derivar-se de la promoció de pseudociències. Donar visibilitat a aquestes teràpies no demostrades pot fomentar el creixement de teories sense base científica, posant en risc la salut i el benestar de la població. Per això, és essencial que els mitjans de comunicació segueixin rigorosos filtres científics i ètics i que s’abstinguin de donar veu a pràctiques pseudocientífiques.

La comunicació científica rigorosa i contrastada hauria de ser la prioritat per a periodistes i mitjans de comunicació, ja que només així es pot garantir una informació precisa per al públic. El suport als periodistes científics i comunicadors que treballem en aquest sentit és essencial per afrontar els atacs constants que rebem de grups que neguen les evidències científiques i difonen teories pseudocientífiques. És fonamental que els mitjans de comunicació evitin la promoció de pseudociències i donin prioritat a la divulgació científica basada en evidències verificables i en el rigor del mètode científic. Aquest és l’únic camí per garantir la protecció de la salut pública i evitar els perills associats amb la desinformació i les teràpies sense fonament científic.

Núria Coll Bonfill, divulgadora científica i directora de 7Ciències.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram